Replika bosanskog ćilima u stalnoj postavci zeničkog UG “Naš most”

Simbolično, povodom Međunarodnog dana djeteta UG “Naš most” upriličilo je izložbu replike bosanskog ćilima na ulazu u Galeriju pomenutog Udruženja. Replika bosanskog ćilima bit će stalno izložena za sve posjetioce koji će u naredenom periodu uživati i u ovome radu u prepoznatljivom zeničkom Art kvartu.

Repliku bosanskog ćilima su radila djeca uz pomoć zeničkih slikara u okviru “Dječije nedjelje”. Blizu 300 mališana utkalo je svoju ljubav u ovaj rad koji je poklonjen svim ljubiteljima umjetnosti.

Bilo je tu preko 300 djece iz zeničkih osnovnih škola, JU Dom porodice, Centra za pomirenje, ali i iz škola iz Kaknja, Žepča, pa čak i iz Travnika, iako je manifestacija bila namijenjena djeci iz ZDK. Ćilim je samo jedan segment, ali pokazao se veoma interesantnim. Rađen je na ulici, na Trgu Alije Izetbegovića, ali radila su ga djeca po naputcima naših umjetnika”, kaže Zdena Šarić Pisker, predsjednica Udruženja “Naš most”.

Zdena Šarić Pisker

Umjetnički potpis pored Pisker Šarić na ovu izložbu stavlja i zenički slikar Hilmo Kahrić-Hils.

To je spona ručne radinosti u koju je protkana i umjetnost, a ujedno i obilježje koje su naši preci davno započeli. Taj ćilim je zadržao oduvijek specifične linije i karakteristike, a u naš ćilim koji smo osmislili ubacili smo elemete i starine i novog doba, kako bi se mogao uklopiti u sve ambijente”, ističe Kahrić.

Danas se obilježava Međunarodni dan djeteta. Prije više od tri desetljeća svijet je djeci dao obećanje – da ćemo ujedinjeni stajati zajedno, u želji da stvaramo svijet po mjeri djeteta. Svijet u kojem će svako dijete imati priliku rasti, učiti, razvijati svoje sposobnosti i talente, odrastati u porodici, biti sigurno i zaštićeno. Danas, 34 godine nakon, stanje u svijetu daleko je od ispunjenja obećanja koje smo dali djeci.

Uvijek je bilo negdje sukoba gdje djeca stradaju. Zato, jednom riječju mi moramo postati bolji ljudi. Svako neka krene od sebe da svaki dan čini dobro, i sam neka mjeri jel’ to dobro bilo dobro tog dana”, poručuje na kraju Pisker Šarić. (M. H.)