Perić: Podržavamo stav UPFBiH da privredni subjekti do daljnjeg ne potpisuju ugovore za snabijevanje električnom energijom

Mladen Perić

Udruženje poslodavaca Zenica podržava stav Udruženja poslodavaca Federacije BiH da privredni subjekti do daljnjeg ne potpisuju ugovore za snabijevanje električnom energijom sa Elektroprivredom BiH niti bilo kojim drugim ovlaštenim distributerom.

Vode se intenzivni pregovori između Vlade FBiH, EPBiH i poslodavaca sa ciljem postizanja konačnog dogovora koji bi trebao zadovoljiti zahtjeve poslodavaca. Pregovori bi trebali biti završeni do kraja naredne sedmice.

Dakle stvari su vrlo jednostavne. Mi štitimo svoju poziciju i želimo da cijena električne energije ne raste, a svjesni smo da u postojećoj konstelaciji odnosa cijena mora rasti. Međutim taj teret treba biti ravnomjerno raspoređen na sve potrošaće električne energije a ne da koristimo ovaj socijalistički model da samo privreda snosi teret povećanja cijene električne energije. Prema tome kad bi se taj sistem dosadašnjeg povećanja električne energije u zadnje dvije godine rasporedio jednakomjerno na sve potrošače, znači i građane i stanovništvo i fizička lica ne bi morali samo mi trpiti taj teret. Sad ćemo imati skuplje proizvode, znači imaćemo manju konkurentnost. Znači mi ne želimo u ovoj godini povećanje cijena električne energije, a rezerve su negdje drugdje. I inače sistem dvojnih cijena u kojem fizička lica, građani da bi se kupio socijalni mir nemaju povećanje cijena bilo kojih, energije svih vrsta, grijanja, električne energije je za nas ne prihvatljivo. Imaju jedne cijene, a privrednici duplo veće cijene, to je neprihvatljivo to nije tržišno, to je recidiv jednog sistema za koji smo vidjeli da ne funkcioniše“, rekao je Mladen Perić, vlasnik trgovačkog, proizvodnog i uslužnog društva PERO Zenica d.o.o i Predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca Zenica.

Stav članova Udruženja poslodavaca Zenica je da ne postoji nijedan opravdan razlog za povećanje cijena električne energije, posebno ako se uzme u obzir da je u posljednje dvije godine cijena električne ebnergije povećana za 40 %.

Udruženje poslodavaca Zenica je mišljenja da bi svako poskupljenje električne energije dovelo do drastičnog povećanja troškova poslovanja privrednih subjekata, što bi u konačnici dovelo do povećanja cijena proizvoda i usluga kao i smanjenja konkurentnosti posebno izvozno orijentisanih privrednih subjekata. (T. B.)