Inicijativa o zabrani upotrebe mobitela u školama

Nedavno je u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH podnesena inicijativa koja se odnosi na izradu propisa kojim bi se zabranila upotreba mobilnih telefona i tableta u svim osnovnim i srednjim školama, osim u situacijama kada je upotreba nužna zbog edukativnih, medicinskih i drugih opravdanih razloga.

Iz kantonalnog Ministarstva za obrazovanje pozdravljaju ovu inicijativu te ističu kako će je podržati.

Na osnovu Zakona propisano je da škole mogu donositi svoja pravila, između ostalog i pravila etičkog kodeksa. Prije korone pokrenuli smo jednu sličnu aktivnost, ali ona nije nikada zaživjela zbog izvođenja online nastave. Kao čovjek, a i kao ministar podržavam ovu inicijativu jer sam svjestan šta sve telefoni mogu činiti, pored svih dobrih stvari i loše, i sve druge stvari će Ministarstvo podržati, a sve u cilju najboljeg interesa za dijete“, kazao je Mirza Mušija, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Ukoliko zakon bude usvojen, počet će se primjenjivati u svim školama na području Federacije BiH, a neke škole već su internim pravilima zabranile korištenje mobilnih uređaja tokom nastave. Jedna od tih škola je i Osnovna škola “Vladimir Nazor” u Zenici.

Svakako podržavamo ovu inicijativu, ali mi kao škola već uveliko radimo na podizanju svijesti naših učenika i roditelja o zabrani korištenja telefona u školi. Idemo korak po korak, zabranili smo korištenje mobitela u toku nastavnog procesa. Razlog te odluke je što učenik ukoliko koristi telefon ne može pratiti nastavni process. U saradnji sa našim roditeljima i učenicima, odnosno Vijeću roditelja i učenika u narednom periodu i u okviru pravila škole donijet ćemo u konačnici zabranu upotrebe telefona. Cilj nije isključivo zabrana nego se mi svi prije svega kao roditelji borimo sa ovisnošću o korištenju mobitela. Škola je prilika da ograničimo korištenje mobitela barem na nekoliko sati“, kazao je Mirnes Varupa, direktor OŠ “Vladimir Nazor” Zenica.

Naši sagovornici su složni kako ne mogu zabraniti korištenje mobitela, ali ih mogu ograničiti te su još jednom pozdravili inicijativu o zabrani korištenja mobitela i nadaju se kako će uskoro i zaživjeti u svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH. (B. D.)