Movember: Kampanja sa podizanjem svijesti o karcinomu prostate

O muškom zdravlju do prije nekoliko godina uglavnom su se bavili medicinski profesionalci i profesionalke. No, povećanjem trenda rasta broja oboljelih posebno od karcinoma prostate i testisa, na globalnom nivou pa tako i u Bosni i Hercegovini iz civilnog sektora pokreću kampanje s ciljem podizanja svijesti i boljih preventivnih programa.

#movember je jedna od tih kampanja, a ovog novembra u saradnji s federalnim Udruženjem oboljelih od raka prostate u Zenici je za 30 muškaraca dobne skupine 50 plus besplatan PSA test.

Povećanje broja oboljelih s tendencijom daljnjeg rasta, i to među mlađom muškom populacijom, od karcinom prostate i testisa, nizak nivo svijesti ovdašnjih muškaraca i slabi program ranog otkrivanja oboljenja razlogom su osnivanja federalnog Udruženja oboljelih od raka prostate. Važno je prije svega što više govoriti o ovom javno-zdravstvenom problemu i raditi na njegovom suzbijanju“, kaže predsjednik Sead Sefić.

Izvrsna prilika jeste priključivanje globalnoj kampanji nastaloj u Australiji prije petnaestak godina kao pokret, uz simbolično puštanje brkova tokom mjeseca novembra zbog kovanice riječi “brkovi” na engleskom jeziku. Oni su #movember počeli s prikupljanjem donacija za liječenje prijatelja oboljelih od raka prostate, a danas se zahvaljujući višoj svijesti sponzora u mnogim državama kao program prevencije rade skrininzi, besplatna PSA testiranja muškaraca starijih od 50 godina.

Dogovorili smo se da u mjesecu novembru poklonimo besplatne PSA testove za muškarce. Pokrivena je i Zenica, pa ja pozivam muškarce iz Zenice da posjete našu stranicu info@ourp.ba i popune pristupnicu“, navodi Sead Sefić, Udruženja oboljelih od raka prostate F BiH.

Prvih 30 muškaraca koji popune pristupnicu moći će na besplatno PSA testiranje u laboratoriji medicinske ustanove Medikom. Obavijest iz udruženja o terminu testiranja dobiće također elektronskim putem, dodaje Sefić, ponavljajući koliko je važna svijest muškaraca da brinu o svom zdravlju.

Muškarci testirajte se! Prevencija je ključ u liječenju raka prostate. Rak prostate je izliječiv ukoliko ga na vrijeme otkrijemo. Muškarci budite odgovorni prema sebi!“, ovo su poruke ovogodišnjeg # movembra, dodaje Sefić.

Rak prostate pogađa tiho, posebno muškarce starije od 50 godina i u ranom stadiju bolesti često ne osjećamo simptome, poručuju iz Udruženja oboljelih od raka prostate Federacije BiH. (A. H.)