ZENICA: Okrugli sto o korupciji u porodilištima

Na temu „Unapređenje saradnje nadležnih institucija i predstavnika nevladinog sektora i prevenciji i suzbijanju korupcije u zdravstvenim institucijama” danas je u Zenici priređen okrugli sto u organizaciji Udruženja BABY STEPS.

Ovaj skup je održan u okviru projekta „Borba protiv korupcije u porodilištima“.

Nažalost, u ovoj oblasti imamo problema, a za početak barem možemo označiti i sankcionisati uzimanje mita, odnosno koverte“, ukazala je Amila Tatarević, predsjednica Udruženja BABY STEPS.

Kao društvo moramo se mijenjati razumijevajući koliko negativnih posljedica nosi običajno pravo koje uključuje davanje koverte prije ili poslije porođaja“, dodala je Tatarević.

Antikorupcijski stručnjak Nermin Kadribašić smatra da je BiH kao i zemlje okruženja podložna korupcijskim rizicima.

Mišljenja sam da korupcija nije toliko izražena kako to vide građani, ali smo kao društvo pali na ispitu, obzirom da smo spremni da učestvujemo u korupciji zato što ne razmišljamo o javnom nego o ličnom interesu“, ukazao je Kadribašić.

Pažnja okruglog stola bili su Zeničko-dobojski i Sarajevski kanton, a okupio je predstavnike kantonalnih tužilaštava, ministarstva unutrašnjih poslova, ureda i agencija za sprečavanje i borbu protiv korupcije, kao i zdravstvenih ustanova.

Udruženje “Baby Steps” aktivnosti na ovu tematiku provodi u više gradova u BiH. (Š. B.)