Održana ulična akcija: „Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!”

“Seksualna iznuda je korupcija. Prekinimo ćutanje!” – ovo je naslov današnje ulične akcije održane u Zenici, na Kamenom mostu, u organizaciji Helsinškog parlamenta građana Banja Luka i Centra ženskih prava Zenica.

Aktivistkinje i aktivisti ove dvije organizacije detaljno su upoznali zainteresovane građanke i građane sa terminom seksualne iznude/ucjene u javnom i privatnom sektoru.

Šta je to u stvari seksualna iznuda i zašto je potreba za ovakvom kampanjom i vrstom podizanja svijesti uopšte o postojanju seksualne iznude ili sextortion je upravo razlog što ona predstavlja spoj seksualnog uznemiravanja i korupcije kao jednog oblika nasilja koje nije, nažalost, formalno pravno prepoznato u BiH“, rekla je Selma Badžić, program asistentica u Centru ženskih prava.

Ulične akcije su do sada održane u Sarajevu, Bijeljini i Banja Luci, a planirane su kontinuirane ulične aktivnosti u još nekoliko gradova i općina širom Bosne i Hercegovine. Ove aktivnosti se realizju u okviru projekta „Građani/ke u borbi protiv tihe korupcije“ podržanog od strane Centra civilnih inicijativa i Američke agencije za međunaroidni razvoj – USAID. (T. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba