Peleg pozvala NSBiH da reagira i zauzme stav protiv antisemitskog uznemiravanja na stadionima

Veleposlanica Izraela u BiH Galit Peleg, nakon nemilih scena na utakmici Čelik – Zrinjski i uvredljivog transparenata navijača Čelika, uputila je pismo čelnicima Nogometnog saveza BiH u kojem je navela kako je upravo ovakvo ponašanje udar na mir i suživot između naroda u BiH.

– Ministarstvo vanjskih poslova Države Izrael i Veleposlanstvo Izraela za BiH s dubokom su zabrinutošću pratili najnovije šokantne antisemitske povike koji su odjekivali Zenicom tijekom utakmice Kupa BiH između Čelika i Zrinjskog. Krajnje je nedopustivo da ovakva atmosfera u kojoj povici poput “židovske kučke” i transparenti s istom, gnusnom porukom postaju nova normalnost u BiH – stoji u pismu veleposlanice Peleg.

Dodala je i kako su šokirani i užasnuti time da netko ističe i potiče ovakve zabrinjavajuće poruke protiv židovskog naroda, posebno imajući u vidu strašne zločine Hamasovih terorista počinjene u Izraelu 7. listopada.

Izraelska veleposlanica i Ministarstvo vanjskih poslova drže da je upravo ovakvo ponašanje udar na mir i suživot između naroda u BiH, a upravo taj suživot i lideri pokušavaju promovirati.

– Pozivamo Nogometni savez BiH da hitno reagira i zauzme nedvosmislen stav protiv antisemitskog uznemiravanja na bh. stadionima. Posjetitelji svih vjerskih i etničkih pripadnosti zaslužuju se osjećati sigurno u BiH – navodi se u pismu.

Utakmicu Čelik – Zrinjski, odigranu u četvrtak navečer na stadionu Bilino polje u Zenici, obilježio je uvredljiv transparent domaćih navijača upućen mostarskom klubu, iz kojeg su ga oštro osudili, naglasivši da će uvijek biti protiv svakog oblika diskriminacije i rasizma.

federalna.ba