Tri zenička šahovska kluba učestvuju u Premijer ligi za žene i muškarce

U organizaciji Šahovske unije Bosne i Hercegovine, u vremenu od 31. oktobra do 08. novembra 2023. godine održat će se Premijer liga Bosne i Hercegovine za muškarce i 20. Premijer liga Bosne i Hercegovine za žene.

Tehnički organizator liga je Šahovski savez Federacije Bosne i Hercegovine, a suorganizator šahovski klub „Alpong“ Sarajevo. Na ovogodišnjoj Premijer ligi učestvuju i tri kluba iz Zenice sa četiri ekipe. Šahovski klub Napredak ima ekipu u obje konkurencije, dok Čelik i Preporod učestvuju sa ženskim ekipama. Premijer liga Bosne i Hercegovine za muškarce igra se po Bergerovom sistemu 9 kola, dok se 20. Premijer liga Bosne i Hercegovine za žene igra takođe po Bergerovom sistemu od 5 kola. Tempo igre je 90 minuta za cijelu partiju.

Dvojica Zeničana, šahovskih sudija Dino Marković i Belmir Miskić su tehnička podrška na turniru. Ono što raduje jeste činjenica da Zenica ove godine na Premijer ligi ima četiri ekipe. Između ostalih za ženske ekipe igraju djevojke koje su ponikle u šahovskom klubu Čelik. To su sestre Adna i Elma Kos, Lana Zakić i Lamija Hatibović .

To je projekat koji smo započeli 2012. godine i sam cilj je popularizacija šaha među mladima. Te da imaju priliku da učestvuju u Premijer ligi BiH u šahu. Mislim da je to dobar projekat. I prošla godina je bila veoma uspješna. U gradu Zenici smo imali skoro 750 djece koje je igralo šah. Dobili smo pohvale iz drugih zemalja regiona. U planu je da pokrenemo škole šaha u zeničkim vrtićima kao i da uključimo druge gradove u Ze-Do kantonu”, izjavio je za Zenicainfo.ba Dino Marković, šahovski sudija i organizator školskih takmičenja u šahu u Zenici.

Na Premijer ligi BiH inter majstor Goran Trkulja igra za ŠK „Sarajevo“ iz Sarajeva, a Faris Čunjalo igra za ŠK „Hrasno-Busovača“ iz Busovače. Tri najbolje plasirane ekipe u obje konkurencije dobijaju pehare i medalje, a sve ekipe diplome. Predviđen je i minimalni nagradni fond na Premijer ligi za muškarce u iznosu od 2.200 KM. Za prvo mjesto 1.000 KM, drugo 700 KM i treće mjesto 500 KM. (M. P.)