Rudnik Zenica: Do kraja dana isplata dvije plate

FOTO: Zenicainfo.ba

Do kraja radnog dana za uposlenike Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica trebale bi biti uplaćene avgustovska i septembarska plata kao i dva topla obroka, potvrdio je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata ovog preduzeća.

Na jučerašnjoj sjednici Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH odobrena su sredstva za isplatu plata za 8. i 9. mjesec i naknada za tople obroke radnicima RMU Zenica.

Avdić istakao da je Sindikalni odbor tokom dana direktoru Društva uputio zahtjev u kojem se traži stavljanje van snage odluke o privremenom prekidu rada od 2. oktobra tekuće godine, te da se radnici pozovu na redovne poslove i zadatke.

Zbog dužeg zastoja u procesu proizvodnje zahtijevamo da obavite sve zakonom propisane mjere i radnje u cilju sigurnog povratka radnika na radna mjesta“, navodi se u ovom zahtjevu sindikata.

Za Rudnik Zenica od 1. decembra važit će nova organizacija i sistematizacija radnih mjesta, prema kojoj će na spisku biti 640 zaposlenih što je za oko 150 manje u odnosu na dosadašnji broj.

Za prekobrojne su,kako napominje Avdić, osigurana sredstva za uvezivanje staža.

U jedinom proizvodnom pogonu Rudnika Zenica, jami Raspotočje, očekuje se mjesečna proizvodnja od oko 20.000 tona uglja. (Š. B.)