Američki kutak Zenica: Prezentovan program Work and Travel USA – Radi i putuj u SAD

Danas je prostorijama Američkog kutka u Zenici prezentovan program Work and Travel USA – Radi i putuj u SAD koji je jedinstvena prilika za sve studente u BiH koji žele da dožive nezaboravnu avanturu radeći i putujući u Sjedinjenim Američkim Državama.

Program nudi mogućnost rada sezonskih poslova u SAD-u, sticanja radnog iskustva u inostranstvu, kao i priliku da se poboljša ili usavrši engleski jezik piše na zvaničnoj web stranici, Experience centra za mlade u BiH koji je do sada pomogao više od 7.860 studenata da učestvuju i uspješno realizuju programe kulturološke razmjene koji se baziraju na putovanju u inostranstvo te stručnom i ličnom usavršavanju kroz rad i/ili studije.

Što se tiče Amerike generalno, dakle, mi pokrivamo čitavu teritoriju SAD tako da je to više na studentima. Oni sami biraju lokaciju na koju žele da idu u Ameriku. E sad imamo različite tipove programa. Ovaj na primjer program Work and Travel USA je program kulturne razmjene sa Amerikom koji studentima daje priliku da u Americi rade, da zarađuju, da upoznaju američku kulturu, usavrše engleski jezik i sve ostalo a nakon toga da putuju. Dakle, to je program pokrenut od strane američke vlade da stranim studentima da priliku da dođu u Ameriku i vide kakav je njihov način i stil života, da usavrše engleski i sve ostalo što dolazi s tim i naravno da malo proputuju i vide neka mjesta po Americi“, rekla je Emina Mujanić, senior program koordinatorica u centru za mlade Experience.

Radni dio Work and Travel USA programa traje od 3 do 4 mjeseca, u zavisnosti od dogovora sa poslodavcem, a tokom tog perioda postoji opcija da se obavljaju različiti poslovi u djelatnosti ugostiteljstva i turizma kao što su posluživanje hrane i pića, rad u prodavnici, hotelu, bazenu, zabavnom parku i tome slično.

S ovom prilikom možemo, čak, da pređemo i preko Velike bare tako zvani okean i da posjetimo Ameriku i da vidimo kako to oni žive i kako oni rade i usput da nešto mi, kao studenti zaradimo za svog džeparca i da se onda vratimo svojim roditeljima i da uživamo u tim iskustvima i što smo sve to ostvarili“, rekao je Emir Kapo, student druge godine Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Važno je naglasiti da program obuhvata i period od mjesec dana koji je namijenjen za putovanje i upoznavanje sa američkom kulturom, pošto je Work and Travel USA prvenstveno zamišljen kao kombinacija rada i zabave. (T. B.)