Održana tribina “Iz srca BiH Palestini – Imaš li hrabrosti čuti istinu?”

“Iz srca BiH Palestini- Imaš li hrabrosti čuti istinu?” naziv je održane tribine u Velikoj sali grada Zenice koju je organizovala Asocijacija “Mostovi prijateljstva” u saradnji sa Udruženjem Mladih muslimana. Cilj im je bio kroz razgovor sa ambasadorom Palestine Rezeqom Namoorom predočiti istinu o palestinskom narodu i trenutnim dešavanjima u Gazi.

Preko 6.500 ubijenih civila, od toga 2.700 djece te hijade ranjenih brojke su koje ovih dana pristižu iz Gaze i svaki minut se povećavaju. Nad palestinskim narodom dešava se genocid na oči cijelog svijeta, a poslije Srebrenice rekli smo – “Nikad više”.

Ja, kao Palestinac, osjećam veliku bol i veliku nepravdu, a naročito kada uzmemo u obzir svu Zapadnjačko-atlanstku podršku koja se pruža protiv jednog golorukog naroda. Pokolji koji se svakodnevno dešavaju protiv našeg naroda, djece i žena, ruše cijele stambene zgrade, praktično na glave onih koji u njima žive i mnogi se još uvijek nalaze u njima, a mi nemamo mogućnosti da ih izvučemo“, rekao je Rezeq Namoora, ambasador Palestine u BiH.

Istina, podrška, solidarnost i mir su riječi koje su poslane sa večerašnje tribine.

To nas mnogo boli, podsjeća nas na agresiju u BiH i mi razumijemo i solidarišemo se sa palestinskim narodom, podržavamo Palestinu, osuđujemo agresora koji čini genocid u Gazi“, naveo je Jasmin Imamović, predsjednik Asocijacije “Mostovi prijateljstva”.

Ove stavove podrške i stavove ljubavi palestinskom narodu mi znače i zaista želim reći da mi nismo u mogućnosti riječima izraziti zahvalnost koju osjećamo zbog ovoga i mi ćemo to prenijeti i palestinskom narodu“, kazao je za kraj razgovora za Zenicainfo.ba Rezeq Namoora.

Pravo na život, pravo na slobodu i pravo na državu i mnogo toga više Palestinci u ovom trenutku zaslužuju i postoji nada da će to i ostvariti, jer svako dobije ono što zaslužuje kad-tad! Bilo dobro ili loše. (A. S.)