MADE IN: Platforma za savremeni zanat i dizajn – Crafts and Design Narratives dobitnik je Evropske nagrade za naslijeđe

MADE IN: Platforma za savremeni zanat i dizajn – Crafts and Design Narratives dobitnik je European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023. od strane Europske komisije i Europa Nostre u kategoriji Obrazovanje, obuka i vještine.

Projekt, koji je trajao dvije godine od 2018. do 2021., izvorno je osmislila Umjetnička organizacija OAZA, a u njemu je sudjelovalo šest organizacija iz četiri zemlje.

Novi ciklus, koji je počeo u martu 2023. godine, predstavlja direktni nastavak ranijeg projekta MADE IN Crafts–Design Narratives, koji je trajao od 2018. do 2021., te sada uključuje deset partnera iz šest zemalja čime projekt proširuje svoj opseg, kako geografski tako i u smislu ostvarenja svojih ciljeva i misije. Među partnerima je i JU Muzej grada Zenica. Šta ova nagrada znači za projekat i partnere koji učestvuju u njemu objašnjava Lejla Agić, muzejska pedagogica u JU Muzej grada Zenica.

Made In platforma je projekat u stvari projekat Kreativne Evrope koji je nastavak prethodnog projekta, znači od ovog projekta je i Bosna i Hercegovina uključena u to i dobili su nagradu Evropa Nostra koja je najviša nagrada, evropska za naslijeđe. Projekat se i bavi naslijeđem, očuvanjem i revitalizacijom naslijeđa, znači očuvanjem zanata, mapiranjem zanata i ste strane je jako značajan obzirom da smo svjesni kako zanati sve više odumiru“, rekla je Lejla Agić, muzejska pedagogica u JU Muzej grada Zenica.

MADE IN je europska platforma koja okuplja dizajnere, istraživače i kustose koji su svi posvećeni istraživanju baštine kroz savremenu produkciju. Višestrani pristup platforme obuhvaća istraživanje, mapiranje i arhiviranje lokalnih zanata, kao i saradničke programe zajedničkog stvaranja i inicijative za participativnu razmjenu znanja. MADE IN promoviše neprocjenjivu ulogu zanata u oblikovanju lokalnih identiteta i osiguravanju održivosti zajednica.

Partnerski konzorcij čine: Muzej za arhitekturu i dizajn (MAO), Ljubljana, Slovenija (koordinator); Centar Rog, Ljubljana, Slovenija; Muzej grada Zenice (MGZ), Zenica, Bosna i Hercegovina; Drugo more, Rijeka, Hrvatska; Muzej dekorativne umjetnosti (SKD), Dresden, Njemačka; Muzej za umjetnost i obrt (MUO), Zagreb, Hrvatska; Oaza, Zagreb, Hrvatska; Nova Iskra Creative Hub (Nova Iskra), Beograd, Srbija; Passa Ao Futuro (PAF), Lisabon, Portugal; i Univerzitet primijenjenih nauka Zwickau (WHZ), Schneeberg, Njemačka, a programi su otvoreni za zanatlije, dizajnere/ice, umjetnike/ce, istraživače/ice, kulturne i naučne uposlenike/ce te širu publiku. (T.B.)