Održana infosesija u sklopu Javnog poziva za finansiranje najboljih poslovnih planova

U Zenici je danas održana infosesija u sklopu Javnog poziva za finansiranje najboljih poslovnih planova zajedničkim sredstvima USAID-ovog Programa podrške zaštiti ljudskih prava i Grada Zenica.

Sredstva su namijenjena za razvoj poduzetništva i zapošljavanje marginalizovanih grupa žena, kao i pripadnika drugih marginalizovanih grupa, a današnja infosesija zapravo je bila obuka za buduće kandidate, pripadnike pomenutih grupa.

“Fond  je do 60.000 KM, a Grad Zenica i USAID učestvuju sa po 30.000 KM,  dok pojedinačna sredstva po kandidatu po prvi put iznose do 12.000 maraka, što  će kandidati moći koristiti za kupovinu mašina i alata, potrebnih za njihovu proizvodnju ili usluge kojim će se baviti, a mogu ih koristiti i kao subvenciju za iznajmljivanje prostora i slično”, navodi Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing i promociju u Gradskoj upravi Grada Zenica.

“Po Javnom pozivu mogu se prijaviti kandidati, kojima će ovo biti isključivo prvo zaposlenje, te imaju preko 35 godina života ili su žrtve nasilja u porodici ili se radi o ljudima, koji su već dugo na Birou itd., a koliko će ih moći dobiti ova sredstva zavisi od aplikacija, koje dobijemo i kako će ih ocijeniti komisija za odabir, a rok je do 10. novembra, što znači da bi do kraja novembra ili početkom decembra trebali znati rezultate”, pojašnjava stručna saradnica za marketing i promociju u Gradskoj upravi Grada Zenica. (V.J.)