Vlada ZDK imenovala Admira Gazića za policijskog komesara MUP-a

FOTO: zdk.ba

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici imenovala je Admira Gazića na dužnost policijskog komesara Ministarstva unutrašnjih poslova na mandat od četiri godine. Vlada je Gaziću rješenjem o imenovanju dodijelila čin generalnog inspektora policije za vrijeme trajanja mandata.

Procedura izbora policijskog komesara provedena je u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima, koje je Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila u maju ove godine, a kojima je u zakon vraćena odredba da kandidati za policijskog komesara moraju imati čin glavnog inspektora, kao i u drugim kantonima u Federaciji BiH.

Proceduru izbora proveo je Nezavisni odbor Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, kojim predsjedava Semir Šut, bivši policijski komesar, a koji je ministru unutrašnjih poslova Benjaminu Sinanoviću dostavio rang-listu sa imenima tri kandidata koji su se prijavili na konkurs objavljen u dnevnoj štampi 18. jula i Službenim novinama Federacije BiH 21. jula, i to imena Admira Gazića, Adisa Imamovića i Fahrudina Pušine.

Na osnovu intervjua, ocjene kvalifikacija koje odgovaraju potrebama radnog mjesta i prijedloga plana i programa rada za vrijeme trajanja mandata, Nezavisni odbor je najviše bodova dodijelio Gaziću. Konkursna procedura okončana je na sjednici održanoj 07. septembra, nakon što je Općinski sud u Zenici ukinuo ranije izrečenu mjeru osiguranja razriješenom policijskom komesaru Rusmiru Šišiću.

U skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima, ministar Sinanović je Vladi dostavio prijedlog sa imenima dva najbolje rangirana kandidata sa rang-liste – Gazića i Imamovića, a Vlada se opredijelila da na ovu poziciju imenuje prvorangiranog Admira Gazića.

Gazić je dugogodišnji službenik Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Vodio je Odjel za krivična djela protiv međunarodnog prava i krvne delikte i Odjel kriminalističke policije u Upravi policije Zenica, gdje mu je dodijeljen čin samostalnog inspektora, a uspješno je prošao stručna usavršavanja u Americi, Egiptu i više evropskih država.

Godine 2006. dodijeljen mu je čin glavnog isnpektora, kada je preraspoređen na mjesto načelnika Sektora kriminalističke policije u Upravi policije ZDK. Dvije godine kasnije postavljen je za načelnika Policijske uprave Zenica I, a tu dužnost je obavljao 13 godina, sve do početka prošle godine kada je smijenjen, iako je dužnost uspješno obavljao.

Press služba ZDK