RMU ZENICA: Odluka o privremenom prekidu rada za pogon Raspotočje

Direktor Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Zenica, Mensur Hukić donio je odluku o privremenom prekidu rada za radnike pogona Raspotočje koji nisu raspoređeni na radna mjesta za vrijeme prekida proizvodnje uglja,kao posljedica radničkog neposluha,počev od danas, 3. oktobra.

Prekid rada će trajati do normalizacije proizvodnog procesa, koje bi omogućilo redovno ekonomsko poslovanje Društva.

Za vrijeme privremenog prekida rada radnik će imati pravo na naknadu plaće, koja će se regulisati posebnom odlukom,a u skladu sa Pravilnikom o radu,Zakonom o Kolektivnim ugovorom.

Radnici koji su na privremenom prekidu rada dužni su na poziv pretpostavljenog da se jave na posao i ob ave neodložne poslove.

U jedinom preostalom proizvodnom pogonu Rudnika Zenica, jami Raspotočje, 25. septembra prekinuta je proizvodnja uglja zbog nemogućnosti isplate plate za avgust,kao posljedica blokade transakcijskog računa sudskim izvršenjima.

Uprava Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine danas bi trebala dati saglasnost na novu sistematizaciju radnih mjesta i organizaciju Rudnika Zenica.

Komisija koju je imenovao direktor Mensur Hukić, u skladu sa dogovorom sa sastanka sa federalnim resornim ministrom rudarstva i energetike Vedranom Lakićem, privela je kraju ovu aktivnost.

Rudnik Zenica trenutno ima oko 800 zaposlenih,a taj bi broj,u prvoj fazi,po novoj sistematizaciji trebao biti manji za oko 100 radnika. (Š.B.)