Pedeset slovenačkih poslodavaca traži osam hiljada radnika

FOTO: Zenicainfo.ba

Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije je u saradnji sa Ambasadom Republike Slovenije u Sarajevu u posljednjoj sedmici mjeseca septembra organizovao četiri događaja na kojima se slovenački poslodavci predstavljaju tražiocima posla iz Bosne i Hercegovine i to, jučer u Sarajevu, danas u Zenici, a sutra i prekosutra u Banjoj Luci i Tuzli.

Oni koji traže posao u Sloveniji, na današnjem događaju su bili u prilici da ostvare direktan kontakt sa poslodavcima iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite, prerađivačkih djelatnosti, građevinarstva, transporta, skladištenja i ugostiteljstva.

Broj radnih mjesta je prilično velik, svaki poslodavac ima različito, ali ti poslodavci koji su danas tu sa nama zapošljavaju više od trideset tisuća radnika u Sloveniji“, Tanja Podobnik –Zec, organizatorica.

Najviše poslodavaca je iz Ljubljane, Nove Gorice i Kranja poručuju iz Zavoda za zapošljavanje Slovenije.

Pa, iskreno većina nas ovdje iz Bosne i tako to, hoćemo da idemo vani jer ovdje stanje je sve kritičnije, da tako kažem. Našao sam par radnih mjesta koji ono, uljudni su, primaju fino, imaju dobre uslove tako da nadam se da će me neko pozvati pa vidjećemo eto“, rekao je Bakir Hamzić, jedan od zainteresovanih radnika za rad u Sloveniji iz Zenice.

Na ovaj način slovenački poslodavci nastoje obezbijediti i potrebne kadrove, koji će ovoj državi bivše Jugoslavije pomoći u sanaciji štete koja je nastala u augustu uslijed poplava i odrona velikih razmjera.

Mi imamo dosta dobre kandidate koji, jučer smo u Sarajevu, ja mislim desetak vrlo kvalitetnih ljudi našli, pronašli, čekamo njihove papire, krećemo sa izradom radne dozvole. U Sloveniji je to malo drugačije, kompliciranije nego u Hrvatskoj“, rekla je Mirjana Sočan, klaster direktorica ljudskih potencijala u Kempinski hotelima u Sloveniji i Hrvatskoj.

U Zenici se okupilo 50 slovenačkih poslodavaca. Slovenački Zavod za zapošljavanje najavljuje da bi ove godine njihovi poslodavci  mogli zaposliti čak i osam hiljada novih radnika. (T. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba