Gradska biblioteka Zenica – U oktobru počinje “Mjesec knjige”

FOTO: Zenicainfo.ba

Oktobar se u svijetu obilježava kao mjesec knjige kako bi se skrenula pažnja javnosti na važnost knjige i njenu ulogu u obrazovanju, izgradnji identiteta pojedinca i na njen značaj u svakodnevnom životu. Tim povodom Gradska biblioteka u Zenici i ove godine će u svojim prostorima organizovati manifestaciju „Oktobar mjesec knjige“, koja će ovaj put trajati od 02. oktobra do 06. novembra i ponuditi 16 različitih programa, poput promocija knjiga, književnih i filozofskih razgovora.

Zanimljivo je istaći da je ovaj put „Mjesec knjige„ posvećen zeničkim autorima, među kojima su Vernes Subašić, pjesnikinje Safija Vehabović, Azemina Krehić i Emina Selimović, najvjerovatnije i Selvedin Avdić, ali za njega još nismo sigurni, a planiramo i jedno filozofsko veče, kada će govoriti: Bernard Harbaš, Spahija Kozlić i Senad Arnaut“, navodi Nermin Ormanović, direktor Gradske biblioteke u Zenici.

Ovogodišnja manifestacija „Mjesec knjige“ u Zenici donosi uglavnom najviše promocija knjiga, među kojima kojima su „Anadolovo pismo“ Zlatka Topčića i „Bogovo roblje“, akademika Enesa Karića, a iz Gradske biblioteke, u sklopu ovogodišnje manifestacije, najavljuju i nekoliko književnih razgovora, kao npr. sa Almirom Bašovićem, profesorom sarajevskog Univerziteta i bh. književnikom Zlatkom Topčićem.

„Mjesec knjige“ u Zenici počinje 02. oktobra i to novim sadržajem nazvanim „Riječ bibliotekara“ kao i promocijom knjige „Odraz“ Lidije Sejdinović, a manifestaciju ćemo završiti sa profesorom Enesom Karićem i promocijom njegovih knjiga 06. novembra“, kaže direktor zeničke Gradske biblioteke. (V. J.)