Održana 21. Smotra folklora u Zenici

Kulturno-umjetničko društvo „Željezara“ Zenica večeras je priredilo  21. po redu tradicionalnu Smotru folklora na Trgu Alije Izetbegovića, koja je privukla pažnju brojnih sugrađana.

Program je počeo mini koncertom zeničke rock grupe „Gruveri“, što je novost ovogodišnje smorte, a potom se u prijatnoj atmosferi nastavio izvedbom folklornih igra i pjesma svih naroda i narodnosti BiH.

U programu su učestvovali članovi četiri bh kulturno-umjetnička društva i to iz Zenice i Zavidovića, a kao specijalni gosti programa ove godine nastupili su i članovi folklorne organizacije „Yafem“ iz Turske, što je još jedna novost ovogodišnje Smotre folklora u Zenici.

Nama je velika čast i zadovoljstvo da ih ugostimo, jer zenički KUD-ovi bili su česti gosti njihovih festivala zadnjih 20-tak godina, a njima je ovo prvi boravak u Zenici, kojeg nastojimo da im učinimo što ljepšim tokom četiri dana njihovog gostovanja u našem gradu, te smo im pokazali i neke od naših turističkih potencijala“, kaže Adel Sinanović, predsjednik zeničkog KUD-a „Željezara“.

U završnom dijelu večerašnjeg programa 21. Smotre folklora u Zenici sa izvedbom nekoliko pjesama nastupili su i Narodni orkastar KUD-a „Željezara“ Zenica.

Kompletnim programom htjeli smo našim sugrađanima večeras ponuditi bogat muzički sadržaj, prilagođen različitim ukusima i nadamo se da su posjetioci  zadovoljni“, ističe Sinanović.

KUD „Željezara“ Zenica osnovao je Sindikat radnika ovog preduzeća još davne 1969. godine, a odmah sa njegovim osnivanjem počela je djelovati i folklorna  sekcija.

Naše Društvo trenutno broji preko 100 aktivnih članova u nekoliko sekcija, a  glavni ciljevi djelovanja svih ovih godina su očuvanje kulture, običaja i tradicije naroda BiH“, ističe s ponosom predsjednik ovog KUD-a.

Smotra folkora, koju priređujemo svake godine, odavno je postala tradicija našeg Društva  i Zenice i nama učesnicima donijela je dosad mnogo radosti, druženja i lijepih uspomena, a nadamo se i posjetiocima i posebno mi je drago da su sa nama ove godine naši prijatelji iz Turske, kod kojih smo gostovali tri godine, jer mi volimo i njegujemo prijateljstva, a folklor ih zaista gradi za čitav život“, navodi  Adna Alispahić, jedna od članica KUDA „Željezara“ Zenica.