Begović: “Amanet” je jedan od najgledanijih bosanskohercegovačkih filmova

Film „Amanet“ je jedna od najljepših priča iz kulturno-umjetničkog života kako u Zenici, tako i u Bosni i Hercegovini.

Pronašao je put do oko 40.000 gledalaca, a svi oni koji su ga pogledali, uradili su to sa uživanjem. Red smijeha, red plača pa opet red smijeha su emocije koje se prožimaju tokom filma. Naravno i nagrade su tu.

„Amanet“ je ispričao najljepšu priču kako požrtvovanost, trud, zalaganje i ambicija mladih ljudi može doprijeti na svjetsku scenu. Film je u Bosni i Hercegovini pogledalo oko 40.000 gledalaca, a prikazan je i van granica naše zemlje.

Jedan od najgledanijih bosanskohercegovačkih filmova ikada i najgledaniji bosanskohercegovački film u svijetu i Evropi. To je zaista bilo neplanirano, to je bio zaista veliki uspjeh za nas sve, svi smo uživali u projekcijama „Amaneta“ i što je najvažnije uživala je publika“, istakao je Mirza Begović, scenarista filma „Amanet“.

Osim simpatija publike, film je osvojio i nagrade na tri međunarodna festivala u Berlinu, Vašingtonu i Parizu. 12. augusta prikazan je na Sarajevo Film Festivalu u okviru programa BH Film. Dobra publika, još bolja filmska ekipa svakako su da dodatni vjetar u leđa da u narednom periodu nastane nova fimska priča čija će radnja biti smještena, a gdje drugo nego u Zenicu.

To će biti jedna predivna filmska priča i vjerovatno najveća filmska priča ikada snimana u Zenici, u sam projekat će biti uključeno stotine ljudi, na stotine tehničara, kako iz BiH tako i iz cijele Evrope, statista, glumaca i zaista će biti jedna ogromna, prelijepa filmska priča u kojoj ćemo, nadam se, upola uživati kako smo smo uživali radeći prvi dio“, kazao je Begović.

Toplih ljudskih priča koje u sebi nose istinske, životne vrijednosti svakako da fali. Srećom, snimaju se filmovi koji zaista to u sebi imaju i koji nas vrate sebi i porodici. (A.S.)