Rudnik Zenica: Nema proizvodnje niti naznake o isplati junske plate

U Rudniku mrkog uglja Zenica ništa novo,već dvije sedmice nema proizvodnje a nema ni naznaka za isplatu junske plate.

Od 25. jula u drugoj smjeni obustavljena je proizvodnja u jami Raspotočje zbog kršenja sporazuma o isplati majske i junske plate,potpisan od strane Sindikata i Uprave preduzeća 3. jula.

U međuvremenu su,1. avgusta u Sarajevu,ispred sjedišta JP Elektroprivreda BiH održani protesti uposlenih iz svih rudnika Koncerna uz zahtjev za isplatu plate u Rudniku Zenica i smjenu rukovodstva EPBiH na čelu s generalnim direktorom Admirom Andelijom.

Menadžment Elektroprivrede BIH odbio je nalog Vlade FBiH o isplatu plate zeničkim rudarima sa računa ovog javnog preduzeća,jer,kako je obrazloženo,to bi bilo protuzakonito.

Zbog toga je Vlada FBIH donijela odluku o smjeni Uprave Elektroprivrede koju treba da potvrdi novi sastav Nadzornog odbora na sjednici Skuppštine dioničara  zakazanoj za 22. avgust.

Nakon što novi Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH potvrdi odluku Vlade FBiH o smjeni i imenovanju uprave ovog javnog preduzeća, Sindikat RMU Zenica će direktoru rudnika dostaviti zahtjev za stavljanje van snage Odluke o privremenom prekidu rada,pojašnjava predsjednik Sindikata Elvedin Avdić.

Pri tom podsjeća da je za isplatu,za sada dospjela junska plata i topli obrok za maj. Šta će biti sa obračunom za juli i avgust niko ne može prognozirati. (Š.B.)