Na današnji dan prije 12 godina osnovan Politehnički fakultet

Na današnji dan prije dvanaest godina, Skupština Zeničko-dobojskog kantona donijela je odluku o osnivanju Politehničkog fakulteta kao organizacione jedinice Univerziteta u Zenici.

Za proteklih dvanaest godina, ovaj fakultet postao je prepoznatljiv faktor u akademskoj zajednici i privrednom okruženju.
Na tri studijska programa, Proizvodni biznis, Građevinarstvo i Softversko inženjerstvo, trenutno studira 677 studenata na sva tri ciklusa studija, što ga čini fakultetom sa najvećim brojem studenata na Univerzitetu u Zenici.
Do danas je na ovom fakultetu diplomiralo 375 inženjera prvog ciklusa studija (160 proizvodnih inženjera, 149 građevinskih inženjera i 66 softver inženjera) i deset magistara. Politehnički fakultet tako ispunjava svoju viziju, da bude jedan od glavnih nosilaca transformacije Zenice, ZDK i Bosne i Hercegovine iz društva eksploatacije resursa u društvo znanja.
Tim sa Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu nedavno je završio idejni projekat zgrade, u kojoj bi trebali biti smješteni rektorat, Politehnički i Mašinski fakultet. Projekat će biti predstavljen javnosti u septembru, nakon čega će uslijediti pribavljanje dozvola i sredstava za gradnju. Time bi se trajno riješio problem nedostatka prostora za dalji razvoj i povećanje broja studenata na ovom fakultetu.

Tekst: S. Lemeš