Delegacija Ragbi kluba Čelik u posjeti kod gradonačelnika Kasumovića

Delegacija Ragbi kluba Čelik posjetila je danas gradonačelnika Fuada Kasumović i tom prilikom uručili mu zahvalnice za nesebičan doprinos u radu ovog sportskog kolektiva.

Treneri Mirza Oruča i Adis Bašić, te nekoliko predpionira zahvalili su se gradonačelniku na podršci u organizaciji Petog ragbi kids festivala, kao i drugih akttivnosti ovog kluba.

“Danas je bila prigoda da na kraju sezone uručimo zahvalnice Gradskoj upravi i gradonačelniku Fuadu Kasumoviću za podršku u proteklom periodu, a iznimno za podršku u toku organiazcije sada već poznatog ragbi kids festivala koji okuplja veliki broj mladih ragbijaša, ne samo iz regije nego i evropskih zemalja i čini jednu izuzwetno dobru promociju našeg grada i države u kompkletu”, kazao je Oruč I dodao da ni jedan sportski kolektiv ne može funkcionisati bez podrške lokalne uprave.

S druge strane, gradonačelnik je istakao da pomaže sve sportske kolektive u okviru stvarnih mogućnosti, te istakao kako je neophodno napraviti Strategiju razvoja sporta koja bi riješila mnogobojne probleme koji su trenutno prisutni u sportu.

“Prije svega ja se želim zahvaliti Mirzi Oruču jednom od ljudi koji drži na okupu, bez ikakve naknade stotine djece. To je veoma dobra priča i Grad Zenica podupire to na svaki način i dalje će to raditi. Danas sam I obećao pored redovnog onog što dobiju, kada ova dječija trebaju ići u Evropske zemlje na turnire Grad Zenica će I to sufinansirati da pomognemo da što više mladih zeničana vidi kako je to van ove države I ako Bog da nekad će neko od ove djece biti ovdje umjesto mene”, kazao je gradonačelnik Kasumović.

Po Zakonskim rješenjima Gradonačelnik može sva izdavajanja za sport dati jednom kolektivu. Da ne bih ja bio subjektivan prema nekom klubu ja sam pozvao predstavnika svih sportova da se dogovre oko način raspodjele sredstava i kad se usaglase ja potpišem i pustim uplate, kaže Kasumović.

“Ovom gradu nedostaje strategija razvoja sporta u kojoj će se odrediti nosioci razvoja sporta, jer ovako imate blizu 80 klubova i sve njih pomažemo i onda se sredstva raspu. Ja smatram da trebamo napraviti strategiju da znamo šta i kako dalje da još bude bolje. Ove godine rukomet je u premijerligi, nogometni klub Čelik je u Prvoj ligi Federacije, Nemila je izborila viši rang i treba svu snagu usmjeriti na omladinu i djecu iz Zenice i okruženja”, zaključio je Kasumović.

Predstavnici Ragbi kluba Čelika za jesen su najavili održavanje memorijalnog ragbi veteranskog turnira.  (N.G.)