Počela CoderDojo besplatna škola programiranja za mlade u INPUT-u

FOTO: Zenicainfo.ba

U okviru „Ljeta u INPUT-u“ a u saradnji sa Bit Alijansom asocijacijom najvećih IT kompanija u BiH, organizovana je CoderDojo besplatna škola programiranja za mlade koja će se održavati u periodu od 10. do 28. jula 2023. godine.

CoderDojo je globalna zajednica besplatnih kurseva programiranja za djecu i mlade uzrasta od 13 do 17 godina. Na Coder Dojo radionicama, učesnici uče kako programirati, razvijati web stranice, aplikacije, programe i igre, te istražuju tehnologiju na zabavan i kreativan način.

Centar za mlade INPUT već treću godinu zaredom organizuje Coder Dojo besplatnu školu programiranja u saradnji sa Bit Alijansom. Bit Alijansa je udruženje koje broji preko 60 IT kompanija. Mi smo znači 2018. i 2019. održavali tu školu programiranja Coder Dojo pa onda znamo zbog pandemije je došlo do zastoja i evo ove 2023. opet smo pokrenuli. Znači to je kod nas u Centru INPUT po treći put“, rekao namje Adi Salčinović, predsjednik Centra za mlade INPUT Zenica.

U sklopu programa CoderDojo, polaznici imaju priliku istražiti širok svijet programiranja na zabavan i neformalan način, bez obzira na razinu njihovog predznanja. Osnove programiranja mogu naučiti kako potpuni početnici, tako i oni s većim iskustvom. Jedna od ključnih prednosti ovog programa je mentorska podrška koju polaznici dobijaju.

To radimo ove godine sa šest univerziteta u Bosni i Hercegovini. U Zenici to radimo sa Politehničkim fakultetom sa Centrom INPUT i nama ova škola programiranja ima za cilj da mlade ljude uvede u osnove programiranja. Da ih zainteresuje za programiranje da vide da to nije nikakav bauk, da može da se lijepo radi, da može nešto da se nauči i da steknu neka nova prijateljstva i da se druže sa kolegama koje nisu do sada imali priliku da upoznaju“, rekao je za Zenicainfo.ba Damir Maglajlić, izvršni direktor Bit Alijanse.

Ove godine, u saradnji sa univerzitetima u tri grada Bosne i Hercegovine, CoderDojo škola programiranja će se održavati na čak 6 lokacija: Sveučilište/Univerzitet ”VITEZ” u Travniku, Centar za mlade INPUT u Zenici, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Sarajevu, Internacionalni Burch Univerzitet u Sarajevu i Sarajevo School of Science and Technology u Sarajevu. (T. B.)