U Zenici u prvih šest mjeseci rođeno 50 beba manje nego u 2022. godini

FOTO: Zenicainfo.ba

Prema podacima Agencije za statistiku BiH negativan prirodni priraštaj obilježio je proteklu godinu u našoj zemlji, kada je bilo manje rođenih, vjenčanih, više umrlih, ali i manje rastavljenih nego što je to bio slučaj godinu prije. Slični podaci su i za Grad Zenicu, za prvih šest mjeseci 2023. godine.

Prema podacima iz Matičnog ureda Grada Zenica u prvih šest mjeseci ove godine na području grada Zenice bilo je 596  rođenih osoba, dok je u Matičnu knjigu umrlih upisano 600 osoba. Uporedimo li ove podatke sa onim iz prvih šest mjeseci prošle godine, kada je broj rođenih beba u Zenici bio veći za 50,  dolazimo do zaključka da i Zenica bilježi manji broj rođenih u prvih šest mjeseci 2023. godine. U Zenici je u naznačenom periodu prošle godine bilo 779 umrlih lica, dok je rođeno 646 beba.

Prema evidencijama iz Matične knjige rođenih ukupan broj rođene muške djece je 301, ženske djece je 295 . Najviše rođenih beba imamo u mjesecu aprilu – 88. Što se tiče umrlih, najviše ih je bilo u mjesecu januaru – 120 umrlih lica”, kazala je Danijela Dalmacija- Pavlović, šefica Odsjeka za građanska stanja u Službi za opću upravu Grada Zenica.

Danijela Dalmacija-Pavlović

Napominje da je u prvih šest mjeseci u Zenici za 179 lica manje upisanih u Matične knjige umrlih u odnosu na proteklu godinu, ali je u poređenju sa vremenom pandemije i taj broj prepolovljen.

Kada je u pitanju broj sklopljenih brakova, u pomenutom periodu, u Zenici je sklopljeno 248 brakova, što je u poređenju sa prošlom godinom za 12 brakova više.

Na području grada Zenice, ističe Dalmacija-Pavlović, najviše sklopljenih brakova bude u junu, julu, augustu, i septembru.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH parovi u našoj zemlji najrjeđe se za polaganje bračnih zavjeta odlučuju tokom januara, februara, aprila i novembra. S druge strane, upravo su oktobar, novembar i decembar mjeseci u kojima se tokom prošle godine najviše parova odlučilo na razvod. (M. H.)