Svjetski indeks cijena hrane najniži u posljednje dvije godine

Svjetski indeks cijena Agencije Ujedinjenih nacija za hranu pao je u junu na najniži nivo u više od dvije godine, podstaknut padom cijene šećera, biljnih ulja, žitarica i mliječnih proizvoda.

Indeks cijena Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), koji prati prehrambene proizvode kojima se najviše trguje u svijetu, u junu je u prosjeku iznosio 122,3 poena u odnosu na revidiranih 124,0 za prethodni mjesec, objavila je danas Agencija UN-a.

Majsko očitanje prvobitno je iznosilo 124,3.

Rezultat u junu je najniži od aprila 2021. i znači da je indeks sada 23,4 posto ispod vrhunca svih vremena postignutog u martu 2022. nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

U zasebnom izvještaju o ponudi i potražnji žitarica, FAO je prognozirao svjetsku proizvodnju žitarica ove godine na 2,819 milijardi tona, što je neznatno više u odnosu na prošlomjesečnu procjenu i povećanje od 1,1 posto u odnosu na nivo iz 2022. godine.

FAO je saopćio da je veća prognoza skoro u potpunosti rukovođena boljim izgledima za globalnu proizvodnju pšenice, pri čemu je prognoza povećana za 0,9 posto na 783,3 miliona tona.

FAO indeks cijena žitarica pao je za 2,1 posto u junu u odnosu na prethodni mjesec, dok su cijene kukuruza, ječma, pšenice i riže sve u padu.

Indeks cijena biljnog ulja pao je 2,4 posto na mjesečnom nivou, dostigavši najniži nivo od novembra 2020. godine, podstaknut nižim svjetskim cijenama palminog i suncokretovog ulja, koje su više nego nadoknadile veće kotacije sojinog i repinog ulja.

Indeks cijena šećera pao je za 3,2 posto u odnosu na maj, što predstavlja njegov prvi pad nakon četiri uzastopna mjesečna povećanja, uglavnom izazvanog dobrim napretkom berbe šećerne trske u Brazilu 2023/24. i sporom globalnom potražnjom za uvozom, saopćio je FAO.

Indeks cijena mliječnih proizvoda pao je za 0,8 posto u odnosu na maj, dok je indeks cijena mesa ostao praktično nepromijenjen, prenosi Reuters.

Akta.ba