RMU ZENICA: Stabilizacija proizvodnje uglja nakon isplate plata

Redovnim izvršavanjem radnih obaveza i većom proizvodnjom uglja možemo smanjiti rizik za moguće probleme u narednom periodu kod isplate plata i drugih primanja“, izjavio je danas Nedžad Duraković, zamjenik predsjednika Sindikata Rudnika mrkog uglja Zenica.

Od prije dva dana, u srijedu, 5. jula u Rudniku Zenica isplaćena je posljednja prispjela plata i topli obrok čime su otklonjeni razlozi za radnički neposluh koji je bio na snazi od 25. juna.

Od tada pa do isplate plate određeni broj jamskih radnika silazio je u jamu i izvršavao radne zadatke, dok je, s druge strane, Uprava preduzeća vodila aktivnosti na deblokadi računa, odnosno pregovore sa radnicima koji su aktivirali tužbene zahtjeve po raznim osnovama.

Mi smo došli u situaciju da ćemo i ubuduće teško izbjeći probleme kod isplate plata, ali je prevashodni cilj povećati proizvodnju kako bi imali osnova da tražimo naša prava po kolektivnom ugovoru“, istakao je Duraković.

Nedžad Duraković

Rudnik Zenica je od prije mjesec dana ostao na jednom proizvodnom kapacitetu, jami Raspotočje nakon što je za Staru jamu donijeta odluka o privremenom zatvaranju i izradi elaborata.

Ovom odlukom radnici Stare jame su preraspoređeni u pogon Raspotočje. (Š. B.)