Promovisana knjiga “Nastanak Republike Srpske:Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”

U okviru obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici Muftijstvo zeničko i Univerzitet u Zenici organizovali su večeras  promociju knjige “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”.

Promocija je održana u amfiteatru Fakulteta inžinjerstva i prirodnih nauka (Metalurško-tehnološki fakultet). O značaju ovog djela najvažnije napomene iznio je muftija zenički dr. hfz. Mevludin ef. Dizdarević,a svim učesnicima i gostima dobrodošlicu je poželio rektor UNZE, prof. dr. Jusuf Duraković rekavši da se i ovim programom potvrđuje uspješna saradnja dvije institucije koje se pojavljuju kao organizatori.

 

Ne postoji važnije pitanje za BiH u cjelini i Bošnjake u njoj od pitanja istraživanja genocida i pitanja sudbine Bošnjaka u tom periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu,ukazao je u izjavi uoči promocije knjige muftija Dizdarević.

muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević

U tom pogledu naš odnos spram tih događaja,koji su od kosmičke vrijednosti, može biti višestruk: može biti emocionalan,mržnje ili ljubavi,može biti na način komemoracija,a može biti i na jedan naučni,akademski pogled,koji podliježe zakonitostima nauke i logike.

Stoga smatramo da je važno bol i našu patnju iskazati na umjetnički način,ali je najvažnije iskazati na način nauke i zbog toga smo se odlučili da predstavimo ovo iznimno važno štivo,kazao je muftija Dizdarević.

O knjizi su govorili prof. dr. Dževad Drino, prof. dr. Ajdin Huseinspahić, dr. Muamer Džananović, dr. Jasmin Medić i dr. Hikmet Karčić.

Jedan od koautora,dr. Jasmin Medić napominje da je ideja o ovoj knjizi potekla od dr. Muamera Džananovića,te ističe da mnoge stvari koje su se desile 1991. godine značajno podsjećaju na današnji period.

dr. Jasmin Medić

Navešću nekoliko stvari,srpski i hrvatski nacionalisti ponovo su se ujedinili oko jedne stvari oko koje se slažu a to je podjela Bosne i Hercegovine,danas se otvoreno prijeti izlaskom nekakvih policijskih formacije na entitetske linije,na Kosovu se dešava slučaj proglašenja zajednica srpskih opština,91. godine smo taj slučaj imali u BiH,danas je izrazito izražena nacionalistička retorika,kao i početkom devedesetih godina,naglasio je dr. Medić.

Knjiga “Nastanak Republike Srpske: Od regionalizacije do strateških ciljeva (1991-1992)”, djelo je autora dr. Muamera Džananovića – naučnog saradnika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, dr. Jasmina Medića – naučnog saradnika Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i dr. Hikmeta Karčića – naučnog saradnika Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

Knjiga je objavljena u izdanju Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu.

tekst i foto: Šerif B.