SIGZE: Počinje Izviđačko ljeto 2023. na Boračkom jezeru

Jutros je krenula velika grupa djece, izviđača iz Zenice i iz Sarajeva prema Boračkom jezeru kod Konjica.

Savez izviđača grada Zenica i ove godine organizuje tradicionalno, 65. po redu ljetovanje na Boračkom jezeru.  Izviđačko ljeto 2023. godine će biti organizovano u šest smjena, po osam dana, počevši od danas 07. jula pa sve do 18. augusta ove godine.

Dakle ove godine imamo šest smjena. Prva smjena trenutno broji 231 učesnika od kojih imamo 60 učesnika iz Sarajeva i nekih 10 učesnika također iz Sarajeva, odred Pofalići. Pored toga imamo i izviđačku šumsku školu čiji je načelnik Harun Milak, a starješina Ajla Mujezinović i koja broji oko 15 učesnika tako da nas je sveukupno oko 230, 240“,  rekla je Sarah Talić, načelnica prve smjene SIGZE na Boračkom jezeru.

U okviru ovogodišnjeg ljetnog kampa biće organizovan i Interetnički kamp koji godinama organizuju Saveza izviđača grada Zenica i Odred izviđača „Dr. Mladen Stojanović“ iz Prijedora uz podršku Američke ambasade u BiH.

Interetnički kamp će biti organizovan u dva dijela. Prvi dio će se organizovati na Boračkom jezeru, koji će biti predstavljen kao izviđačka kadrovska škola prvog i drugog stepena, a drugi dio će se održati u Prijedoru od 19. augusta“, rekla je za Zenicainfo.ba Sarah Talić, načelnica prve smjene SIGZE na Boračkom jezeru.

Novina u ovoj godini je da će se u četvrtoj smjeni organizovati Međunarodni kamp u kojem će učestvovati 60 izviđača iz Poljske, 10 iz Ukrajine, 40 iz Osijeka (Hrvatska), 50 iz Novog Pazara (Srbija) i 40-ak iz Zenice. Cijelo ljeto će Boračko jezero biti mjesto za učenje i obuku mladih izviđača kao  i prilika za sticanje novih prijateljstava za više stotina učesnica i učesnika iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine i Evrope a na čemu Savez izviđača Grada Zenica uspješno radi više od 70 godina svog postojanja. (T. B.)

FOTO: Zenicainfo.ba