Da li će najugroženije kategorije dobiti 600 KM jednokratne novčane pomoći?

O 600 maraka jednokratne novčane pomoći za najugroženije porodice još se praktično ništa ne zna. Iako je u federalnoj vladi još zimus formirana Radna grupa za usaglašavanje kriterije za realizaciju pomoći stanovništvu pogođenog poskupljenjem grijanja za sada se samo zna, putem medija, da će 109.000 domaćinstava u Federaciji dobiti novčanu pomoć.

Iz Saveza penzionera, pak, upozoravaju svoje članove da se ne daju prevariti pojedincima koji navodno naplaćuju popunjavanje zahjteva za isplatu tih 600 maraka.

Čak ni u nadležnom kantonalnom i federalnom ministarstvu nemaju konkretne informacije o tome kada i ko će imati pravo na jednokratnu novčani pomoć namijenjenu najugroženijim porodicama. Prema riječima kantonalnog ministra Zlatka Jelića Ministarstvo socijalne skrbi još nije obaviješteno ni o kakvim detaljima osim što znaju da će biti javni poziv prema općinama i gradovima sa jasnim kriterijima. S druge strane u kantonalnom Savezu penzionera/umirovljenika im je kažu drago što neće posredovati, niti ih je ko o tome pitao, u raspodjeli ove novčane pomoći u iznosu od 600 KM. Međutim, napominju da malverzacija već ima.

Poručujem našem članstvu da ne pripremaju nikakvu dokumentaciju kako bi predali za ovu novčanu pomoć. Još se tačno ne zna ni koje kategorije stanovništva će imati pravo na to. Pojavili su se slučajevi da se penzionerima nude odštampani navodni obrasci za prijavu, čije popunjavanje se naplaćuje. Ne nasjedajmo jer ovo je sve pomalo lov u mutnom, barem za sada“, poručio je Mustafa Trakić, predsjednik Saveza penzionera/umirovljenika ZDK.

Mi ne posjedujemo ni socijalnu kartu naših članova, kao ni institucije što nemaju tačne podatke o socijalnom statusu stanovništva“, dodaje Trakić.

Dakle kada iz federalne Vlade bude objavljen javni poziv sa kriterijima ko ima pravo, odnosno koja je najugroženija porodica kandidat za 600 maraka pomoći iz Evropske unije, onda će, prema uvjetu donatora novčanih sredstava, ova raspodjela ići putem loklanih zajednica, odnosno Centara za socijalni rad. U zeničkom Centru direktor Muamer Mehić zna upravo ovo što i mi. Biće poziv pa onda i detalji o kriterijima.  (A. H.)