Nenadić: Izmjene zakona kao uslov za veće plate

Mario Nenadić

Udruženje poslodavaca Federacije BiH realizovalo je u proteklih mjesec dana više radnih sastanaka fokus grupe s ciljem definisanja aktivnosti oko Zakona o porezu na dohodak i Zakona o doprinosima. Sastanci su među ostalim, održani u Sarajevu, Vitezu i Mostaru.

Krajnji cilj je rasterećenje privrede, što bi omogućilo zadržavanje radne snage i s druge strane relativno brzo bi omogućilo povećanje plata do 400 maraka“, izjavio je Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca.

Inače, kako ističe direktor Udruženja duže vrijeme radi se na izmjenama seta zakona kojima bi se poboljšao privredni ambijent, među ostalim smanjile stope opterećenja na plate koje su među najvećim u Evropi, a istovremeno BiH je među najsiromašnijim zemljama.

Kako ne bi više gubili na vremenu, ponudili smo izvršnoj i zakonodavnoj vlasti donošenje privremenih rješenja i time postigli više ciljeva. Očekujemo da će aktuelni saziv parlamenta u najskorije vrijeme staviti na dnevni red i razmatrati prijedloge i sugestije Udruženja poslodavaca čime bi se ispunio glavni uslov za povećanje plata radnicima“, kazao je Nenadić. (Š. B.)