ZENICA: Gradsko vijeće o ugovoru Grada i Albe

FOTO: Zenicainfo.ba

Gradsko vijeće Zenica danas je u okviru tematske sjednice razmatralo rješavanje aktuelne problematike sa društvom ALBA Zenica, u kojem Grad ima 25 posto udjela.

Vijeću je predstavljena informacija sačinjena od strane dva člana zajedničkog radnog tijela, predstavnika Gradske uprave, Muniba Husejnagića i Azre Hajdarević. Nakon izlaganja Sanje Renić koja se Vijeću obratila kao projekt menadžer Albe BiH i Albe Berlin i koordinatorica za uspostavu reciklažnog centra u Zenici, sjednicu su, zajedno sa njom napustila dva predstavnika Albe Zenica, Muhamed Husremović i Almas Porča. U izlaganjima vijećnika je istaknuto da postoje brojni problemi oko ugovora Grada i Albe, koja, kako je rečeno, ne ispunjava ugovorne obaveze.

Ugovor je potpisan 2019. godine na period od 20 godina sa obavezom da se nakon 5 godina razmatraju nove okolnosti i na osnovu toga ugovor produži. Usaglašavanje se mora okončati godinu dana prije isteka petogodišnjeg perioda.

Strane potpisnice bi se do novembra ove godine trebale usaglasiti, u suprotnom ugovor sa Albom bi mogao postati nevažići i kako se najavljuje, ova komunalna djelatnost mogla bi se rješavati u okviru izbora novog partnera Grada kroz javno privatno partnerstvo.

Nakon šire rasprave, većina u Gradskom vijeću je predložila i izglasala 8 zaključaka, među kojima je zaduženje resornoj službi da pripremi Nacrt nove Odluke o komunalnom redu, te da se zajednički tim popuni novim članovima predstavnicima Grada.

Pored toga, Gradsko vijeće od Albe Zenica traži da u roku od 30 dana dostavi izvještaj o ostvarenoj dobiti za 10 godina poslovanja. Vijeće traži razrješenje člana Uprave Albe Zenica, predstavnika Grada, Muhameda Husremovića i na njegovo mjesto imenovanje novog člana Uprave društva.

Od Gradske uprave se traži, da putem resornog sektora provede proceduru javnog poziva zainteresovanim subjektima za pružanje usluga odvoza otpada, čišćenja i održavanja javnih površina kao i zimske službe.

U jednom od zaključaka se od Tužilaštva traži da preispita zakonitost poslovanja Albe Zenica i radnog angažovanja. (Š. B.)