25.3 C
Zenica
Petak, 22 Septembra, 2023
Naslovnica Aktuelno Reis Kavazović: Oživjet ćemo spremnost da se žrtvujemo za visoke ciljeve i...

Reis Kavazović: Oživjet ćemo spremnost da se žrtvujemo za visoke ciljeve i borimo za vrijednosti svoje vjere i kulture

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori uputio je danas poruku povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

Prenosimo u cijelosti baramsku poruku reisa Kavazovića.

Bismillahirrahmanirrahim. Draga braćo i sestre!

U ovim trenucima, dok vam se obraćam, naše hadžije su na Arefatu. Ovo je najodabraniji dan u godini, u njemu je posebno izražena Božija milost. Danas će “gosti Milostivoga” uputiti dovu za sebe i druge. Dovili su i za nas, nadamo se da će njihove dove biti uslišane.

Sutra je Kurban-bajram, jedan od dva naša, velika blagdana. U njemu žrtvujemo svoje kurbane i slavimo Allaha Uzvišenog. Prisjećamo se Ibrahima, a.s., i njegovog sina Ismaila, koji su u tom danu pokazali spremnost da ispune Božiju naredbu i da žrtvuju i ono što im je najmilije.

I mi ćemo sutra to oživjeti u svojim srcima. Oživjet ćemo spremnost da izvršimo ono što nam je dragi Bog naredio, da se žrtvujemo za visoke ciljeve i borimo se za vrijednosti svoje vjere i svoje kulture; za vrijednosti koje su općeljudski priznate. Kurban-bajram je sav prožet tim duhom.

Ovogodišnji Kurban-bajram ima jednu specifičnost, jednu dodatnu žrtvu koju trebamo učiniti. Naime, slike nastradalih ljudi u zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju još nisu izblijedile, još su nam pred očima. Mnoga djeca izgubila su roditelje, skrbnike, ali i škole i obdaništa. Iako nije uobičajeno:odlučili smo ovog Bajrama, potražiti vašu pomoć, zamoliti vas za sergiju toj djeci – za izgradnju škola i obdaništa za njih. Pozivam vas da se odazovemo i učinimo im život makar malo lakšim, sevap nam je. Neka nas bude u tim hajratima za dugi niz godina.

Svima vama želim da sutrašnji dan dočekate u krugu svojih porodica, s komšijama i prijateljima. Podijelite radost bajrama i s onima koji su usamljeni, tužni ili u nevolji. Svim muslimanima i muslimankama u Bosni i Hercegovini čestitam nastupajuće dane Kurban bajrama.

Posebno čestitam našoj braći i sestrama u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu, u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i u bošnjačkoj dijaspori, te svim muslimanima i muslimankama.

Bajram šerif mubarek olsun!

Faktor.ba