Održana promocije knjige „Podrška preživjelim ratnog seksualnog nasilja“

Simbolično na Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, u hotelu Zenica održana je promocije knjige „Podrška preživjelim ratnog seksualnog nasilja“ autorice Sabihe Husić. Knjiga je rezultat autoricinog praktičnog i empirijskog rada.

Knjiga „Podrška preživjelim ratnog seksualnog nasilja“ nastala je kao rezultat dugogodišnjeg praktičnog i empirijskog rada. Na stvaranju ove knjige učestvovali su članovi porodica samih preživjelih te predstavnici nadležnih institucija.

Govorimo o temi koja je bolna, tako ako želimo reći u jednoj rečenici u ovoj knjizi možemo pročitati, također spoznati snagu, upoznati se sa primjerima dobre prakse, ali nažalost i ono što se treba da se poboljša i određene naučne definicije, teorije koje ustvari rijetko kad imamo priliku da kombinujemo praksu i teoriju iz feminističkog i kulturološkog aspekta“, istakla je Sabiha Husić, autorica knjige „Podrška preživjelim ratnog seksualnog nasilja“.

Ono na što se autorica Husić najviše bazirala u toku svog istraživanja jeste glas žrtve koji je i najbitniji jer ipak su žrtve, te koje su prošle i preživjele najstravičnije užase rata.

Ovo je dakle, iznimno vrijedno istraživanje koje je kolegica Husić napravila jer nudi jedan unikatan, teorijski metodološki pristup istraživanju koji uključuje glasove preživjelih, a vrlo malo istraživanja nudi te podatke. A sa druge strane, nudi sociološke uvide u priče i iskustva tih žena koje su preživjele najstravičnije zločine i nasilje“, navela je Zilka Spahić – Šiljak, promotorica knjige „Podrška preživjelim ratnog seksualnog nasilja“.

A ono što nam je posebno važno i što dobijamo sa ovom knjigom jeste ustvari, da je tridesetogodišnje iskustvo autorice koja je bila u jednistvenoj poziciji da napiše jednu ovakvu studiju, jeste zaokruženo u ovoj knjizi. Ona je istovremeno utemeljena i u teoretskom smislu jer je bazirana na relevantnoj literaturi, ali isto tako većim dijelom uronjena u jedno empirijsko, terensko istraživanje“, dodao je za kraj razgovora za Zenicainfo.ba Ahmed Zildžić, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

U procesu nastajanja ovog djela učestvovali su mladi, studenti i srednjoškolci, a ova knjiga ukazuje i na potencijal mladih da rade na prevenciji i na tome da se nikada nikome slično ne desi. (A.S.)