13. istraživačko-stručna konferencija „QUALITY 2023“ sa međunarodnim učešćem u Neumu

FOTO: Zenicainfo.ba

Mašinski fakultet u Zenici organizuje naučno-stručni skup od 1999. godine. Prve godine organizovan je u Zenici, a ove godine, trinaesti po redu održaće se od 19. do 21. juna u Neumu. Tim povodom je danas održana konferencija za medije na Mašinskom fakuletu.

Ove godine će od ukupno 80 prijavljenih u zborniku radova sa konferencije biti predstavljeno 69 naučnih radova od 175 autora i koautora iz sedam zemalja.

U tom smislu još jednom ću vas podsjetiti da smo mi do sada ukupno organizovali dvadeset i jednu međunarodnu konferenciju iz oblasti mašinskih konstrukcija i tehnologija poznatu pod „TMT“, sedam konferencija iz oblasti održavanja, osam međunarodnih konferencija iz oblasti upravljanja zaštitom životne sredine, 12  do sada naučno-stručnih skupova „Quality – Kvalitet“, ove godine ide trinaesti i brojen druge studentske seminare, okrugle stolove i slično“, rekao je dr. Ibrahim Plančić, dekan Mašinskog fakulteta u Zenici.

Trinaesti naučno-stručni skup iz oblasti kvaliteta „Quality 2023“ je nastavak ove dobre  prakse i još jedan pokazatelj da Mašinski fakultet nastavlja pozitivne trendove u svim oblastima visokoškolskog obrazovanja, naglasio je dekan Plančić.

Na početku organizacije ovakvih stručnih skupova priča je bila o kvalitetu materijala i proizvodnih procesa saglasno profilu organizatora, Mašinskog fakulteta da bi se širio na čitav život jer kvalitet je sadržan u čitavom životu prisjetio se profesor emeritus Safet Brdarević početaka.

Tih dvadeset i četiri godine su sadržale i druge aktivnosti osim naučno-stručnih konferencija kakva je i ova sada Quality 2023. Išlo se na obrazovanje za kvalitet najširih masa kroz seminare raznih vrsta, kroz obuke raznih vrsta, kroz skupove po pojedinim oblastima, kao što je skup mašinskih fakulteta Bosne i Hercegovine koji su pričali periodično o istoj stvari, ali i o svojim problemima u tome da bi se proširilo na osnivanje Asocijacije za kvalitet Bosne i Hercegovine koja je imala širu jednu sliku, kao udruženje građana u prostoru i okupljanju ljudi koji misle i bave se kvalitetom“, izjavio je dr. Safet Brdarević, profesor emeritus.

Ono što je novina ove godine u odnosu na ranije jeste što smo zajedno sa našom Agencijom visokog obrazovanja i razvoj kvaliteta dogovorili organizovanje jednog panela koji nosi naziv „Izazovi u realizaciji preporuka ENQA panela“ i on će se najdirektnije baviti, odnosno veći dio od toga će biti posvećen problemima koje ima naša agencija vezano za priznavanje naših diploma u svijetu“, izjavio je za Zenicainfo, dr. Sabahudin Jašarević, predsjednik Organizacione komisije ovogodišnje konferencije.

Učesnici ovogodišnje konferencije Quality-Kvalitet pored Bsone i Hercegovine dolaze i iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Turske i Njemačke. Konferencija će raditi u četiri područja: “Kvalitet u privredi”, “Kvalitet u obrazovanju i nauci”, “Kvalitet u javnom sektoru” i “Standardi i sistemi upravljanja kvaliteta”. (T. B.)