ZENICA: Tribina o stanju i budućnosti privrede ZDK i regije

FOTO: Zenicainfo.ba

U organizaciji Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona i Udruženja privrednika grada Zenica sinoć je priređena tribina o temama “Stanje, razvoj i budućnost privrede ZDK i regije” te „Bosna i Hercegovina od Dejtona do danas“.

Gost predavač bio je Stipe Mesić, počasni predsjednik Republike Hrvatske, dokazani prijatelj BiH.

Kada govorimo o razvoju jedne države onda uvijek govorimo o tome koliko se snažno razvija njeno gospodarstvo, ali, nažalost često puta je gospodarstvo ili privreda vezana političkim odlukama“, izjavio je Stipe Mesić.

Zato je važno da gospodarstvenici imaju mehanizme po kojima mogu djelovati prema svojim političkim faktorima da donose takve odluke, takvu regulativu koja će pomoći razvoju gospodarstva, a ne ih zaustavljati“, istakao je Mesić.

O stanju i perspektivama privrede ZDK i regiona govorili su resorni kantonalni ministar Samir Šibonjić, predsjednik Udruženja privrednika grada Zenica, Enes Karić i predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić.

ZDK je strateški važan kanton, u važnim parametrima je lider i ima veliki potencijal. Raduje podataka da je u prva tri mjeseca ove godine ostvarena vanjskotrgovinska razmjena u vrijednosti od 1 milijardu i 252 miliona i 757.000 KM, što je za 9,3 posto više u odnosu na isti period prošle godine“, poruka iz Privredne komore i ovog skupa mogla bi biti da je „ovo zemlja u kojoj mladi trebaju graditi svoju budućnost“, dodala je Babić.

Ministar privrede ZDK Samir Šibonjić je ukazao da se ovim skupom želi poslati jasna poruka “da mi jesmo dio Evropske unije. Takođe, želimo poslati poruku da nisu isti oni koji stvaraju nove vrijednosti, pune budžete, plaćaju porez i vole BiH u odnosu na one koje negiraju BiH“, naglasio je Šibonjić. (Š. B.)