Sve je spremno za tradicionalni atletski miting

FOTO: Zenicainfo.ba

Atletski klub Zenica će u srijedu 7. juna biti domaćin 14. međunarodnog atletskog mitinga koji će prema najavama organizatora okupiti 133 takmičara i takmičarke iz 11 zemalja.

Zbog zgusnutog termina mitinga te nastupajućeg Svjetskog prvenstva na otvorenom u organizacionom odboru su imali težak zadatak kompletiranja liste učesnika. Kako je na današnjoj press konferenciji izjavio predsjednik Organizacionog odbora Suad Kaknjo zbog povrede je neizvjestan nastup najboljeg bh. atletičara Amela Tuke. Najjača konkurencija ponovo će biti u bacanju kugle. U toj bi disciplini trebali nastupiti trojica olimpijaca bh. bacač Mesud Pezer, Filip Mihaljević iz Hrvatske i Armin Sinančević iz Srbije.

Dobro otvorio sezonu, ali sam imao mali problem sa povredom kažiprsta. Nategao sam tetivu, nakon takmičenja u Splitu i tu povredu ‘vučem'” već 25 dana. Idem na terapije i pokušavam maksimalno da ne propuštam treninge, jer sam u fenomenalnoj formi, ali taj mi prst ne dozvoljava na bacanjima da dajem 100 posto i ‘probijam’ te dužine”, izjavio je između ostalog najbolji bh. bacač kugle Mesud Pezer.

Najbolji ovogodišnji rezultat Mesuda Pezera je 21,15m sa mitigna u Baru. Na listi ovogodišnjih učesnika je i najbolji bh. bacač koplja Dejan Mileusnić.

Ja sam sezonu otvorio prošle sedmice sa 77,60 metara, nakon dva mjeseca pauze zbog rupture lista. Upravo sam došao iz Amerike i mislim da sam spreman. Osjetim malo promjenu vremenske zone, ali se nadam da će to do srijede biti super i nadam se hicu preko 80 metara“, kazao je Dejan Mileusnić.

Teško je bilo doći do kvalitete, ali mi smo uspjeli  nešto svojim vezama, relacijama, poznanstvima i prijateljstvima, organizirati miting, koji će, nadam se, zadovoljiti ukuse i afinitete sportskih radnika, trenera, atletičara”, kazao je direktor mitinga Aziz Kevelj.

Osim zvaničnog, takmičarskog programa na zeničkom mitnigu će nastupiti i takmičari u invalidskim kolicima te djeca iz zeničkih vrtića.

Međunarodni atletski miting Zenica 2023. održaće se 7. juna na Kamberovića polju sa početkom u 16 sati. (M. P.)