Interaktivni projekat “Gradovi i sela budućnosti” upriličen u Muzeju grada Zenice

FOTO: Zenicainfo.ba

„Gradovi i sela budućnosti“ naziv je interaktivnog događaja koji je upriličen u Muzeju grada Zenice, a radi se o kombinaciji panel-diskusije praćene interaktivnom izložbom koja prikazuje podršku Evropske unije i Savezne Republike Njemačke poljoprivredi i ruralnom razvoju u našoj zemlji.

Cilj interaktivnog događaja je ukazati na važnost pametne poljoprivrede, IT-a i digitalitazacije, učinkovitosti resursa, mladih i poljoprivrede. Panel-diskusijom akcenat je stavljen na važna pitanja održivog razvoja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, što ističe važnost za angažovanje, informisanje te inspirisanje građana kako poduzeti mjere za zašititu klime, poljoprivrede te ruralnog razvoja u sferi vlastitog uticaja.

Ova tema i ova izložba su generalno veoma bitne i zato je ovdje veliki broj donora. I ova izložba je zapravo nastala prvenstveno u Austriji i adaptirana je za lokalne potrebe, ali naravno određene teme ostaju iste, kako u Austriji tako i u Bosni i Hercegovini. Još uvijek postoji nedostatak svijesti na političkoj raznini i u pojedincima poput nas i nadamo se da možemo ovdje saznati kako bismo promijenili tok našeg ponašanja prema klimi i našem okolišu. Drago nam će danas sa nama biti nastavnici i učenici, to ćemo iskoristiti kao priliku da zajedno učimo i rastemo“, navela je Sabine Kernthaller, direktorica Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

Pored panel-diskusije, u Muzeju je priređena izložba na kojoj je prikazano 30 interaktivnih razglednica sa mogućnošću javnog angažmana kroz ostavljanje ličnih poruka i prikazano je 15 različitih interaktivnih postera na teme kao što su: konzumerizam, stil života i zbrinjavanje otpada. Ova aktivnost se pridružuje međunarodnoj izložbi Austrijskog kulturnog foruma koji je već pokrenuo kreativnu izložbu pod nazivom „Klima i ja“.

Danas otvaramo jednu nesvakidašnju izložbu u ovoj ustanovi, razlog zašto kažem nesvakidašnju jeste što do sad nismo imali priliku da na ovakav način zapravo promovišemo privredu, poljoprivredu i klimatske promjene u ovoj ustanovi“, kazala je Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika Zenice.

Pored ove izložbe danas ćemo imati i dva panela, jedan panel je namijenjen za naše najmlađe koji su došli danas ovdje u velikom broju i razgovaramo o tim nekim stvarima koje su nam bitne u održivom našem razvoju i imamo jedan dio tema koje su bitne poljoprivrednicima, šta je to bitno u poljoprivrednoj proizvodnji i šta može svako od nas da uradi kako bi ovu našu planetu Zemlju ostavili istom kakvu smo je zatekli, a možda i boljom za neke buduće generacije“, dodala je Željka Vidović, menadžerica projekta.

Projekat su finansirali Evropska unija, Savezna Republika Njemačka, a provodi ga Razvojni program Ujedninjenih nacija u BiH u partnerstvu sa GIZ-om i Međunarodnom organizacijom rada. (A. S.)

FOTO: Zenicainfo.ba