Održana komemoracija povodom smrti Mire Janjušića

FOTO: Zenicainfo.ba

Povodom smrti Mire Janjušića danas je u Sokolskom domu održana komemorativna sjednica. Miro Janjušić se rodio u ovom gradu, tu se školovao i sav svoj život posvetio društvenom radu.

Jedan je od najzaslužnijih je ljudi za očuvanje Srpskog građanskog vijeća, te Prosvjete. Velike zasluge ima i za povratak raseljenih posebno u Doboju i okolici. Miro Janjušić, rođen je u Modrinju, kod Kaknja 1943. godine. Ekonomski fakultet je završio u Sarajevu, a radio je jedno vrijeme kao direktor fabrike tekstila „Borac“ u Zenici, potom, kao direktor JU Fonda zdravstvenog osiguranja ZDK, te na mjestu pomoćnika načelnika za rad, socijalnu politiku i izbjegla i raseljena lica u Općini Zenica.

Miro Janjušić bio je jedan od inicijatora osnivanja Srpskog građanskog vijeća u Zenici, ali i u BiH, a jedan je od obnovitelja Srpskog prosvjetnog društva u Zenici i jedan od njegovih predsjednika. Dobitnik je najvećeg priznanja i nagrade SGV-Pokret za ravnopravnost BiH.

Sahrana Mire Janjušića obavljena je danas u 15 sati na mjesnom pravoslavnom groblju Brizovina, selo Stijena – Mošćanica – Kakanj. (N. G.)