Obilježen Dan šehida grada Zenice

Udruženje porodica šehida i poginulih boraca “Zlatni ljiljan” proglasilo je 2003. godine, 5. juni Danom šehida grada Zenice. Ovaj datum je izabran jer je na ovaj dan poginuo prvi šehid Grada Zenice Semir Arnaut.

Jutros je upriličeno polaganje cvijeća na spomen-obilježju “Kameni spavač”, a zatim je ovaj dan obilježen i u Arnautima, rodnom mjestu Semira Arnauta. Dan šehida Grada Zenice još je jedna prilika da se podsjetimo na najbolje sinove naše domovine i da njihovu žrtvu za slobodnu i nezavisnu Bosu i Hercegovinu nikada ne smijemo zaboraviti, poručeno je sa današnjeg skupa.

Današnji dan je utemljen po prvom šehidu Grada Zenice Semiru Arnautu i danas smo ovdje u Arnautima jer je on ovdje rođen. Udruženje porodica šehida je 2003. godine utemeljilo ovaj dan”, kazala je Nihada Husejnagić, predsjendica Udruženja šehida i poginulih boraca “Zlatni ljiljan”.

Medžlis Islamske zajednice, Udruženje šehida i poginulih boraca “Zlatni ljiljan” i Komisija za obilježavanje značajnih datum događaja i ličnosti bili su organizatori obilježavanja Dana šehida.

Vrlo važno je očuvati kulturu sjećanja. Kultura sjećanja na žalost kod našeg naroda nije izražena. Ne pamtimo datume i događaje bitne za našu historiju i prošlost. Ovo je danas bila jedinstvena prilika da se prisjetimo svih naših šehida i da im odamo počast i da ne zaboriavimo njihovu žrtvu za odbranu Bosne i Hercegovine”, kazao je Vernes Menzilović, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datum događaja i ličnosti Grada Zenice.

Nakon polaganja cvijeća, posjete mezaru Semira Arnauta na kojem je upriličen vjerski program, delegacije su posjetile i majku rahmetli Semira Arnauta. Podsjetimo Zenica je u temelje nezavisne i suverene Bosne i Herecegovine uzidala 924 šehida. (N. G.)