Održana manifestacija „Tragovima prošlosti u ljepšu budućnost“

U povodu 820. godišnjice Bilinopoljske izjave i 12. aprila, Dana oslobođenja Zenica, Forum građana Zenice je organizovao manifestaciju pod nazivom “Tragovima prošlosti u ljepšu budućnost” u zeničkom parku Kulina bana.

Uz prigodan muzički program, obraćanja historičara i izložbe najboljih učeničkih radova, proglašeni su i pobjednici, a dodjeljene su im nagrade i priznanja za najbolje literalne i likovne radove na temu “I stiže proljeće u moj grad”.

Kada govorimo o 820 godina poslije i danas ovo što se dešava, dakle kontinuitet postojonja srednjovjekovne bosankse države održao se do danas.S druge strane vi vidite svakodnevno u političkom diskursu, kroz medije, na neki način nasrtanje na Bosnu i Hercegovinu, na njene granice, na njen teritorijalni integritet, što se dešavalo u prošlom stoljeću. Međutim, Bilinopoljska izjava treba da predstavlja tu jednu nit postojanja bosanske države koja se održala do danas, diplomatije koja je tada postojala i svega onoga što veže taj period, a koje smo mi nasljednici te države, znači bosanci i hercegovci ljudi koji žive ovdje. Kada govorimo takođe o periodu srednjevjekovne bosanske države i danas, mogu da kažem da Bosna je jedna od najstarijih evropskih država. Osim toga Bosna je imala svoje banove, svoje vladare, svoje kraljeve. Kraljevstvo Bosne je bilo jedno ugledno  evropsko kraljevstvo i niko to ne može da pobije. Nažalost, danas evo živimo u vremenu, kada se pobija na sve moguće načine država Bosna i Hercegovina, njene međunarodno priznate granice i sve ono što ona danas jeste, tako da je vrlo važno da imamo kulturu sjećnja i obilježavanja ovakvih datuma”, rekao je Vernes Menzilović, historičar.

Bilinopoljska  izjava potpisana je 8. aprila 1203. godine na području današnjeg stadiona Bilino polje u Zenici. Bilinopoljska izjava je document, u kojem su poglavari bosanske crkve pred izaslanikom rimskog pape (Ivanom de Kazamarisom), izjavili da se odriču svoje hereze i predstavlja značajan historijski izvor za poznavanje vjerskih i političkih prilika u srednjovjekovnoj Bosni.

Rezultati konkursa “I stiže prolježe u moj grad”

I – LITERARANI RADOVI

Nagrađeni:

  1. nagrada:  Ajla Topčić – OŠ “Musa Ćazim Ćatić – PŠ Blatuša”
  1. nagrada:  Emil Sedić –  OŠ “Musa Ćazim Ćatić”
  1. nagrada:  Lena Alispahić – OŠ “Vladimir Nazor”

Pohvaljeni:

  1. Edin Husejinspahić – OŠ “Meša Selimović”
  2. Emina Mušić – OŠ “Mak Dizdar”
  3. Azra Pašalić – OŠ “Musa Ćazim Ćatić”, Zenica

Pohvala nastavnik: Arslan Tanović,  nastavnik bosanskog jezika OŠ “Musa Ćazim Ćatić – PŠ Blatuša”

II – LIKOVNI RADOVI

 1. nagrada : Smriko Nejla – OŠ “Ahmed Muradbegović” Stranjani

  1. nagrada: Arman Bajramović – Katolički školski centar „Sv. Pavao“
  1. nagrada: Nejra Ščetić – OŠ “Mak Dizdar”

Pohvaljeni

  1. Haris Sedić – OŠ “Musa Ćazim Ćatić”
  2. Ejna Muračević –OŠ “Skender Kulenović”
  3. Harisa Stupar – OŠ “Ćamil Sijarić” Nemila
  4. Ivana Šubarić – OŠ “Aleksa Šantić” Perin Han
  5. Ajna Delić – OŠ “Hasan Kikić”

Pohvala nastavnica: Šeherzada Habibija, nastavnica likovnog odgoja OŠ “Miroslav Krleža”

(T.Bajramović)