Rezultati rada Općinskog suda iznad planiranog

Općinski sud u Zenici posljednjih godina veliku pažnju i trud pridaje unaprijeđenju efikasnosti i kvaliteta rada što za rezultat ima odlične rezultate. Takve rezultate, iako sa nedovoljnim kadrovskim kapacitetima, bilježe u 2022.godini kako na polju riješenih predmeta, tako u radu na starim predmetima, ali i onim iz oblasti korupcije i organiziranog kriminala.

Na današnjoj pres konferenciji istaknuli su da iste strateške ciljeve imaju i ostvaruju u ovoj godini i to sve u službi građana Zenice.

Njihova kolektivna norma u prošloj godini prema izvještaju o radu prezentiranom danas zeničkoj javnosti bila je više od 141 procenat. Riješili su 44.694 predmeta od ukupno 115.370 predmeta. Riješili su i 22.826 predmeta uvrštenih u CMS sistem i 21.868 izvršnih komunalnih predmeta.

U tom periodu Općinski sud u Zenici je riješio 1.143 CMS predmeta više nego godinu prije i za 9.510 više izvršnih komunalnih predmeta. Zahvaljujući predanom radu i dobroj organizaciji posla uspjeli smo ostvariti rezultate rada čak i bolje nego kad smo na raspolaganju imali veći broj sudija“, kazala je Dženana Brković, predsjednica Općinskog suda u Zenici.

Dženana Brković

Samo su izvršno CMS i parnično odjeljenje imali ostavren procenat rada od oko 83 posto, dok su ostala krivično, prekrešajno, privredno, vanparnično imali normu od više od 90 procenata, neki i po 99 posto.

Kada je riječ o rješavanju predmeta iz oblasti korupcije i organiziranog kriminala  ukupno ih je bilo devet u prošloj godini. Od toga je jedna optužnica bila oslobađajuća. Izvrsne rezultate bilježe i u ZK uredu, kao i u registarskom odjeljenju.

Nadalje ostvareni rezultati u radu na predmetima iz plana rješavanja predmeta u 2022.godini su odlični. Planirali smo rješavanje 6.442 predmeta, a na dan 31.12.2022. imali smo ukupno 6.245, pa je izvršenje plana rješavanja predmeta u procentu 96,94“, dodala je Brković.

Ovaj sud donio je u tom periodu i skoro 50 hiljada sudskih odluka, te su učestvovali u nekoliko projekata u vezi sa unaprijeđenjem efikasnosti i kvaliteta rada. I dalje je njihov glavni strateški cilj efikasnost i kvalitet, pa se nadaju budžetu za plaće pet nedostajućih sudija. Danas se predsjednica Brković zahvalila Evropskoj uniji na značajnim sredstvima opredjeljenim za izgradnju aneksa zgrade ovog najvećeg općinskog suda u Ze-Do kantonu. (A. Huskić)