Dvije izvedbe predstave za djecu za kraj sedmice u Zeničkom pozorištu

Za kraj tekuće sedmice u Bosanskom narodnom pozorištu zenica bit će upriličene dvije izvedbe predstave za djecu „Avanture malog Zvjezdana“ prema tekstu Ludvíka Středa, u režiji Željka Miloševića i u produkciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. 

Predstava će biti izvedena u petak, 17. marta u 11 sati i ulaznice za ovu izvedbu su rasprodane. Ista predstava će biti izvedena u subotu, 18. marta u 11 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Prema riječima reditelja Željka Miloševića: „Odrastati srećan velika je, ako ne i najveća vrijednost koju može život da nam podari. Da bi se to izistinski i dogodilo, tj. ostvarilo naše srećno odrastanje, potrebno je mnogo lijepih stvari da se sretne i umnoži na raskrsnici vremena u kojem počinje ulica putovanja koju odabere naše djetinjstvo i život. Na tom putovanju svako od nas uči, pa i onda kada preskače lekcije, da se za mnogo toga treba potruditi, a da nam za taj trud i osobnu dobrotu dolaze najljepše nagrade. A šta bi to drugo bilo ako ne ljubav i prijateljstvo. Baš o tome priča naša predstava za djecu ‘Avanture malog Zvjezdana’. Čin pozorišta je neopterećen ulogom autoriteta predavača. Nasuprot, mi koristimo najače oruđe učenja – igru i vodimo vas kroz priču o vrlinama koje se spoznaju i stiču, ali i koje uvijek možemo unapređivati. Nadamo se da ćete, dragi mali drugari, iz naše scenske igre, ugrabiti zrno svjetlosti i utkati ga u lijepo i srećno odrastanje. Naš Zvjezdan povešće nas i ukazati na taj put. Put kroz dio njegove ulice djetinjstva.“

U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Adna Kaknjo i Adem Smailhodžić. Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka, a scensku muziku Abidin Čolaković i Alen Ruvić. Za koreografiju je bio zadužen Semir Šerić.