MUFTIJSTVO ZENIČKO: Svečani prijem za istaknute vakife

U Muftijstvu zeničkom danas je organiziran svečani prijem za istaknute vakife na kojem je dodijeljeno priznanje Vakif godine najistaknutijem vakifu u protekloj godini na području Muftiluka zeničkog.

Ove godine priznanje Vakif godine dodijeljeno je Ahmetu Hujduru direktoru kompanije “Inžinjering 1” d.o.o. Jelah Tešanj i njegovoj supruzi Zahiri.

“Dio svog imetka odvajamo da bi pomogli drugima, a to najvećim dijelom činimo putema Medžlisa Tešanj i kroz bejtulmal, odnosno zekjat, i hvala Bogu, sve ono što smo u zadnjih 15-tak godina dali višestruko se vratilo”, ukazao je Ahmed Hundur.

Priznanje Vakif godine dodjeljuje se povodom važnog datuma u povijesti Zenice,6. februara.

“Na ovaj dan 1940. godine, Hajdar Bajrambašić-Hadžija Mazić, stavio je svoj potpis na vakufnamu, i na taj način, u ime Allaha i na korist svih ljudi, uvakufio ono što je bilo najvrednije u njegovom imetku”, podsjeća muftija zenički, hfz. dr. Mevludin Dizdarević.

Vakufnamom koju je 13. februara ovjerio Sreski šerijatski sud u Zenici, ovaj hair sahibija i jedan od najistaknutijih zeničkih vakifa uvakufio je Hadži Mazića kuću, koja je danas administrativno sjedište Muftijstva zeničkog.

Tokom svoje duge povijesti vakuf je odigrao nemjerljivo veliku ulogu na planu odgojno-obrazovnog, naučnog, socijalnog, zdravstvenog, ekonomskog i sveukupnog islamskog progresa i razvoja. Čak su i naselja i gradovi nastajali i razvijali se zahvaljujući ovoj islamskoj ustanovi.

I vakuf u Bosni I Hercegovini nastao je u okrilju šerijata, razvijao se i opstao sve do današnjih dana,odolijevajući raznim izazovima,nasrtajima,uzurpacijama,nacionalizacijama i pokušajima bukvalne eliminacije i likvidacije. (Š.B.)