U zgradi socijalnog stanovanja ne rade liftovi od otvorenja 2021.

U Zenici su 62 socijalno osjetljive porodice uselile u nove stanove 29. decembra 2021. godine i od tada ne rade liftovi kažu stanari ove zgrade.

Dva dana prije Nove godine 2021./2022. u zeničkom naselju Radakovo održana je svečanost povodom useljenja 62 porodice u novoizgrađeni stambeni objekat. Objekat je izgrađen u okviru realizacije Projekta CEB II – „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“. Od tada u ovoj zgradi od sedam spratova ne radi lift. Jedna od stanarki i njena kćerka, rekle su nam da je najteže kad mamu nose na terapiju sa sedmog sprata.

Baš je teško. Mamu u deku nekad kad može nekad na noge kad joj je lakša kemoterapija, kad primi onu malu bocu onda nekako i može, a kad primi  veću onda moramo je u deci ili na stolicu je stavimo, stavimo kaiš i onda zamolim nekog da mi pomogne”, priča nam Sabina Vasić, stanarka u zgradi socijalnog stanovanja u Zenici.

Stambene jedinice osigurane su po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja, a korisnici su porodice koje su koristile kolektivni ili alternativni smještaj iz kategorije socijalno osjetljivih porodica. Više od pola porodica koje nemaju beneficiju, kako kažu stanari, plaća 1KM po kvadratnom metru za boravak u ovim stanovima.

Četrdesettri stanara plaća, a ovih dvadeset stanara ima subvenciju na kiriju i ne plaćaju. Znači oni su kao što je moja mama, socijalni slučaj, ona ne plaća, ali 43 stanara plaća i oni su rekli tim ljudima da se od tih novaca, da će se održavati zgrada”, kaže nam Sabina objašnjavajući kako u praksi funkcioniše sistem neprofitnog socijalnog stanovanja.

Ukupna vrijednost izgradnje ove zgrade u Gradu Zenica iznosila je 3.480.275 KM, od čega je 2.400.275 KM osigurano iz kredita Razvojne banke Vijeća Europe, a 1.080.000 KM osigurano iz budžeta Grada Zenica.

Meni je jedini prioritet i molim bilo koga, ko može, da pomogne u ovome svemu. Samo da nam lift proradi”, apeluje Mubera Vejzović stanarka zgrade socijalnog stanovanja u Zenici.

U ponedjeljak smo poslali pisani zahtjev Odsjeku za protokol i informisanje (PRESS) Gradske uprave Zenica i do zaključena ovog priloga nismo dobili odgovor. Tražili smo da nam se osigura sagovornica/ik iz Službe za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti koja je nadležna za upravljanje zgrade socijalnog stanovanja, da nam odgovore zbog čega lift ne radi i kada će proraditi. (T.B.)