Misama polnoćkama zenički vjernici dočekali Božić

U Crkvi Svetog Ilije Proroka u Zenici sinoć je služena misa polnoćka u čast dolaska najradosnijeg Katoličkog blagdana Božića. Misu je predvodio župnik Župe Svetog Ilije Proroka fra Marko Kepić.

U obraćanju velikom broju prisutnih vjernika Kepić je istakao da svaka godina ima svoje novosti i da svaka godina svojim događajima obilježi naše živote.

“Večeras sebi posvješćujemo, da bi mogli pristupiti ovoj tajni treba nam jedno, a zove se otvorenost. Slušamo u evanđelju kako politika pomjera ljude, morali su ići na popis iz Nazareta u Betlehem. Slušamo kako nije bilo mjesta u svratištu. Slušamo da se sav ovaj Božiji dolazak dogodio na rubu ljudskih života, da je došao nezapažen, ali svijet je ipak bio otvoren i rodio se život. Možda negdje ovaj opis može biti i opis naše nutrine i tu ima puno zauzetog prostora i tu je puno onoga što je na rubu i što se zove duhovno i tu je puno onoga što je ljudsko i što nema otvorenosti. S jedne strane otvorenost zemlje, s druge strane otvorenost neba, u noći događa se vedrina, događa se nešto mistično, dolaze anđeli kako tamo opisuje Luka kao ovi naši i kažu mir ljudima dobre volje, oni navješćuju ljudima mir i tamo mogli bismo reći gdje se dogodi otvorenost zemlje, otvorenost neba, događa se Božić”, kazao je fra Marko Kepić.
“Braćo i sestre, u ovaj svijet Gospod ne dolazi u nekom carskom trijumfu da bi nas zaplašio, on dolazi kao malo dijete i kaže nam da imaju moći koje kraljuju ovim svijetom, one su bezglasne i zovu se istina i ljubav”, dodao je fra Marko, uz želje da Gospod svima u našem vremenu udjeli mir, radost, blagoslov da ovim svijetom hodimo malo opuštenije.
“Neka je sretan i blagoslovljen Božić”, zaključio je fra Marko Kepić obraćanje vjernicima.
Prvi dan Božića, Katolici tradicionalno provode u krugu svojih porodica. (N.G.)