UNZE: Naučna konferencija povodom 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije i 110 godina od rođenja Fadila Imamovića

Naučna konferencija pod nazivom “Građanski aktivizam i otpor fašizmu kao izraz demokratije i ljudskih prava – 80 godina od potpisivanja Zeničke rezolucije i 110 godina od rođenja Fadila Imamovića“ , priređena je danas u sali Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

Prisjećajući se Rezolucije koju su zenički Bošnjaci potpisali 26. maja 1942. godine, kao i jednog od njenih potpisnika, organizatora otpora fašističkim okupatorima, revolucionara i humaniste, vrsnog zeničkog pravnika i suca Fadila Imamovića, Muftijstvo zeničko, Pravni fakultet Univerziteta u Zenici i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ Zenica organizovali su ovu naučnu konferenciju.

Poseban gost ove konferencije bio je dr. Husein-ef. Kavazović, reisu-l-ulema IZ u Bosni i Hercegovini,koji je ukazao, da su ovo značajni datumi za Islamsku zajednicu.

Želimo na ovaj način obilježiti i ukazati na važnost onoga što su naši preci učinili u prethodnom period i na neki način se obavezati da nastavimo na isti način boriti se za našu domovinu, za prava naših ljudi u BiH i naravno, suprostavljati se svim onim destruktivnim snagama koje bi željele da ugroze naše društvo i naše postojanje na ovom području”, istakao je reis Kavazović.

U periodu kad su se sredinom prošlog stoljeća fašistički oblaci nadvili nad svijetom i kad je Bosna i Hercegovina bila podijeljena između njemačkog i italijanskog fašističkog okupatora, a pod civilnom upravom NDH-a, Bošnjaci su, između ostalog i pišući Rezolucije, dizali glas protiv nacizma i fašizma spašavajući vlastiti život, kao i život svojih komšija: Jevreja, Roma, Srba, kao i drugih antifašista, bez obzira na njihovo vjersko, rasno, narodnosno ili drugo opredjeljenje.

Zenički muftija, dr. Mevludin Dizdarević napominje da današnji skup ima tri nosive ideje.

Prva ideja je sjećanje na 80 godina od potpisivanja Zeničke rezulucije, drugi značajan događaj je sjećanje na Fadila Imamovića i treća ideja je društveni aktivizam, građanski aktivizam, građanska hrabrost, s obzirom da ona ujedinjuje prethodne dvije, Fadila Imamovića koji je kao glavna ličnost vodio Zeničku rezoluciju, kao projekat zeničkih Bošnjaka muslimana i cjelokupne islamske zajednice”, kazao je muftija Dizdarević. (Š.B.)