Najlošiji kvalitet zraka jutros u Zenici, Kaknju, Sarajevu…

Kvalitet zraka jutros je najlošiji u Zenici, Kaknju, Sarajevu, Srebreniku, Ilijašu i Visokom.

Prema mjerenjima u 7.00 sati zrak je na području tih gradova i općina nezdrav za stanovništvo.

U Zenici je indeks kvaliteta zraka iznosio 187, Kaknju 182, glavnom gradu BiH 165, Srebreniku 164, Ilijašu 160 te u Visokom 156.

U takvim uvjetima upozorava se na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i disajnih organa, poput astme. Svi ostali bi mogli početi osjećati negativan utjecaj zagađenja na zdravlje. Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Prema mjerenjima u ostalim bh. gradovima zrak je nezdrav za osjetljive grupe na području Maglaja i Hadžića, gdje je indeks kvaliteta zraka iznosio 145, te Travnika i Vogošće u kojima je indeks kvaliteta zraka, prema podacima koje prikuplja nevladina organizacija Eko akcija, iznosio 137 i 119.

U takvim uvjetima upozorava se da bi oboljeli od bolesti organa za disanje i srca, zatim stari, trudnice i djeca trebali smanjiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani. Svi ostali trebali bi ograničiti produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani.

Podaci o kvalitetu zraka na području BiH prikupljaju se sa zvaničnih mjernih stanica, a dio tih stanica je u nadležnosti Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH, Zavoda za javno zdravsto Kantona Sarajevo, dio u nadležnosti Tuzlanskog kantona te Američke ambasade u BiH.

Zrak je jutros umjereno zagađen na području Tuzle, Bihaća, Livna i Jajca u kojima je indeks kvaliteta zraka bio ispod 100.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO).

PM – “particulate metter” ili partikularne su vrlo sitne i golom oku nevidljive čestice, a broj označava njihovu veličinu.

FENA