Svečanom sjednicom obilježeno 30. godina postojanja Foruma građana Zenice

_autotone

Svečanom sjednicom Skupštine, podjelom priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, te otvaranjem multimedijalne izložbe sinoć je obilježeno 30. godina postojanja Foruma građana Zenice.

U proteklih 30 godina ova organizacija je realizovala mnogobrojne projekte od društvenog značaja koji su promovisali Zenicu ne samo u Bosni i Hercegovini nego i van njenih granica.
„Cilj ovog događaja bio je da se sjetimo prijateljica, prijatelja, osnivača i onih koji su proteklih godina doprinijeli da Forum opstane i postane ovo što jeste. 30 godina je fin period, u tom periodu se svašta dešavalo i naše društvo je prolazilo kroz veliku turbulenciju, velike promjene i sad osjećamo to što se dešavalo 90-ih godina, ali Forum je opstao zato što su ciljevi i principi na kojima je formiran opstali zato što su opštedruštveni, humani i zato što su univerzalni i oni će opstati, a mi evo spremamo teren da tako kažem, uslove da naši mladi sugrađani, sugrađanke nastave ovo što smo mi radili“, kazao nam je Muhsin Ibrahimagić, predsjednik Foruma građana Zenice.

Osnovna stvar Foruma građana Zenice bila je da pokuša promjeniti neke stvari u ovom gradu iako nismo nikome opozicija. Mi sarađujemo i sa kantonom i sa Gradskom upravom i zahvaljujući tome smo i dobili nagrade i od kantona i od Grada, kaže Vladimir Franjić, predsjednik Skupštine Foruma građana Zenice.
„Mi pokušavamo da napravimo da ovaj grad bude što ljepši, što bolji, s tim što promoviramo i Grad i Bosnu i Hercegovinu jedinu nama državu i u sklopu toga imamo još neke aktivnosti gdje hoćemo da Park Kulina bana bude historijski park da to bude nešto veliko ozbiljno da pokušamo od Međunarodne zajednice dobiti značajna sredstva da to uradimo, a vidjeli ste da smo puno toga uradili. Jedna od stvari na kojima radimo je da zenička čimburijada postane nematerijalno kulturno dobro po čemu smo već poznati ne samo u BiH nego i vani. Vjerovatno znate u onim svjetskim listovima smo jedna od deset manifestacija najinteresantnijih kada je u pitanju doček proljeća. Tako da što god građani naši kažu da bi bilo bolje i ljepše u ovom gradu mi pokušavamo sa određenim organima dogovoriti da to napravimo i mogu se pohvaliti da u posljendje vrijeme imamo dobru saradnju i sa Gradom i sa Kantonom. Čekajući goste na ulasku u salu mnogo ljudi me pozdravilo i reklo hvala Bogu da konačno vidimo naše zeničane i da smo se okupili na jednom mjestu i to je dokaz da mi okupljamo sve građane ovog grada“, kazao je Franjić.
Tokom svečane sjednice Skupštine Foruma građana dodjeljena su priznanja pojedincima i organizacijama koji su doprinijeli radu ovog udruženja.

Pozlaćeni medaljon Kulina bana dodjeljen je Muhedinu Pojskiću, Rasimu Salčinoviću, Milenku Karoviću i Faruku Kadriću. Među 30-ak pojedinaca i organizacija kojima se Forum građana Zenice ovom prilikom zahvalio nalazi se i Radio-televizija Zenica kao dugogodišnji partner u medijskoj promociji svih aktivnosti ovog udruženja, a nagradu je u ime našeg kolektiva preuzeo kolega Nedžad Glibo.

Poslije svečane sjednice Skupštine upriličeno je otvaranje multimedijalne izložbe koja na 11 led ekrena sublimira sve one najznačajnije aktivnosti Foruma građana u proteklih 30 godina. Izložba će biti otvorena u Muzeju Grada Zenice narednih 15-ak dana. (N.G.)