Veliki planovi Amela Tuke za narednu sezonu

FOTO: Zenicainfo.ba

Ime Amela Tuke ostat će zauvijek upisano zlatnim slovima u istoriji bh. kraljice sportova. Bronza sa Svjetskog prvenstva u Pekingu i srebro iz Dohe prve su dvije velike medalje osvojene za BiH. Svojim rezultatima Amel je stekao simpatije svih Bosanaca i Hercegovaca. 

Prošlu sezonu otvorio u italijanskom Grosetu sa istrčanih 1:46,15 ali je zbog niza okolnosti na kraju sezona bila nešto lošija.

Stavio sam pred sebe prioritete, ono što život nosi i što se ljudski mora postupiti. Porodica je na prvom mjestu. Mislio sam otkazati skoro cijelu godinu da ne nastupam nikako. Čak je trener dolazio ovdje u Zenicu. Ipak na kraju mogu se nekako izvući zahvaljujući Hanžeku gdje sam istrčao najbolje vrijeme ove sezone, a nakon toga stekao sam pravo nastupa i za klub u Italiji gdje sam nastupio na ekipnom prvenstvu gdje sam pobijedio na 400 i 800 m i u štafeti“, kaže o protekloj sezoni Amel Tuka.

Veliki sportisti kao što je Amel uvijek su čvrsto na zemlji i kada su rezultati ispod planiranih. Čvrsto riješen da može i mora bolje bh. rekorder već je počeo pripreme za narednu sezonu, tamo gdje je sve i počelo na Kamberovića polju.

Osjećam da sam ostao „gladan“ velikih trka. Tek sam sada krenuo sa pripremama. Kao i svake godine mali uvod na Kamberovića polju. Ubrzo putujem u Južnu Afriku na pripreme, gdje ću ostati tokom decembra i januara. Pokušat ću se spremiti za dvoranu. Poslije Južne Afrike planirali smo čitav februar boraviti u Beogradu i trenirati u dvorani gdje nisam prije trenirao. Taktika je drugačija i to se može uraditi jedino treninzima“, pojasnio je Amel  ukratko plan priprema za narednu sezonu.

Kako kaže naš sagovornik ono čime je posebno zadovoljan i što ga ispunjava jesu motiv i želja. Tu su i svake godine želi još više i bolje.

Iz godine u godinu želim još više i bolje. Želim jednostavno sebe da pobijedim i sam sebe da preteknem u odnosu na prošlu sezonu. To je najvažniji faktor. Sve ostalo će doći. Trener je tu da napravi najbolji plan. Na meni je da radim, da se oporavljam, da voljni momenat zadržim jer on je pokretač svega“, kaže Amel Tuka.

Glavni cilj Amela Tuka u narednoj sezoni uz trke Dijamantske lige biće Svjetsko prvenstvo u atletici u Budimpešti 2023. godine. (M. P.)