Udruženje BH novinari organizovali debatu na temu “Uloga lokalnih medija ZDK u informisanju građana o radu institucija vlasti i pravosuđa”

FOTO: Zenicainfo.ba

„Uloga lokalnih medija ZDK u informisanju građana o radu institucija vlasti i pravosuđa“ tema je debate koju su danas u Zenici organizovali Udruženje BH novinari i njihov Klub novinara u Zenici za predstavnike medija, te institucija vlasti i pravosuđa na prostoru ovog kantona.

Ovom prilikom želimo otvoriti debatu o svim mogućim pitanjima, koja su tema svakodnevnog izvještavanja medija o radu institucija vlasti i pravosuđa, jer mislimo da je izuzetno važno ne samo uspostaviti saradnju, nego i skrenuti pažnju na neka pitanja, koja su nejasna, ali i na značaj interesa javnosti, jer želimo ukazati da mediji, kao i oni koji obnašaju vlast trebaju raditi u interesu javnosti, transparentno i javno“, kaže Velida Kulenović, predsjednica Kluba novinara u Zenici.

Kantonalno tužilaštvo ZDK rado se odazvalo današnjoj debati, jer smatramo da su mediji ti, koji u javnost šalju sliku o radu pravosudnih institucija uopšte, zbog čega je veoma važno razvijati dobre i korektne međusobne odnose i to na način da se informacije pravovremeno plasiraju, da saradnik za odnose sa javnošću pravosudnih institucija konstanto bude dostupan medijima i da im da tačne informacije. Stoga i jesmo danas ovdje da razmijenimo iskustva kako bismo unaprijedili i poboljšali našu saradnju u cilju transparentnijeg i tačnog izvještavanja o radu pravosudnih institucija“, navodi Mirna Poljac, saradnik za odnose sa javnošću Kantonalnog tužilaštva ZDK. (V. J.)